Nyhet

Sjukhusdrömmen som gick i kras

Ingen matsal, inget dagsljus och ständiga flyttar mellan våningsplan för att lämna plats åt hantverkare. I snart nio års tid har läkarna i Helsingborg befunnit sig i ett omfattande renoveringskaos och en evig flyttkarusell – men drömmen om ett nytt sjukhus skjuts bara längre och längre på framtiden. Nu börjar de ökande sjukskrivningstalen bland kollegorna tala sitt tydliga språk, menar de fackliga representanterna.

Röntgenläkaren Johan Gustafsson blickar uppgivet in genom gallret till det avstannade bygget av Helsingborgs nya sjukhus. Vattenpölarna blänker i vårsolen och skruvarna och armeringsjärnet har börjat rosta rejält efter lång tids exponering av väder och vind.

– Så här har det stått nu i över ett år. 2015 började det pratas om den här ombyggnaden, men efter att de började bygga kom de på att det inte gick att få till avloppssystemet ordentligt. Sedan dess har det stått så här, säger han och slår ut med handen mot den övergivna byggarbetsplatsen.
Så trots att över en miljard skattekronor har plöjts ner i projektering och bygge av ett nytt sjukhus är man nu mer eller mindre tillbaka på ruta ett, berättar Johan Gustafsson. Under tiden lappas och lagas den gamla sjukhusbyggnaden så gått det går med ständiga flyttar av avdelningar och temporära lösningar som följd.

– Många kollegor har fått jobba i mitten av byggnaden helt utan fönster långa perioder. Du springer konstant runt på en byggarbetsplats med provisoriska lösningar. Vi har inte haft någon ordentlig matsal på säkert sex år. I stället köper vi mat nere i källaren i ett litet utrymme på 10 kvadratmeter, säger Johan Gustafsson och visar vägen ner genom kulvertarna till det gamla ombyggda omklädningsrummet med en provisorisk kyldisk i ena hörnet.

Renoveringen har legat som en våt filt över alltihop Johan Gustafsson

– Utöver det har vi stora problem med vårdplatsbrist och bemanningsbrist här precis som på många andra ställen. Den etiska stressen hos kollegorna är ständigt närvarande. Men renoveringen har verkligen legat som en våt filt över alltihop.

Länge har man ändå hankat sig fram helt okej, berättar Johan Gustafsson. Mycket tack vare den fina stämningen kollegorna emellan – och att hoppet om ett nytt sjukhus ändå levde. Men inte ens ett gott arbetsklimat kan väga upp de ständiga besvikelserna i det långa loppet.

– Den senaste tiden har vi sett en oroväckande utveckling där allt fler kollegor har tvingats sjukskriva sig av arbetsmiljörelaterade skäl. Det finns ju en gräns för hur länge man orkar med sånt här, säger Johan Gustafsson.

Men det finns ändå en ljusning vid horisonten, betonar han. Ett ny detaljplan för ett nytt sjukhus ute i Ramlösa har tagits fram och om allt vill sig väl denna gång kan det stå färdigt om ett antal år.

– Det är trots allt mycket positivt att det har fattats beslut om att det ska byggas ett nytt sjukhus där ute. Men själv kommer jag med stor sannolikhet att ha hunnit gå i pension när det står klart.
Trots det kommer han att fortsätta stångas för att de yngre kollegorna i Helsingborg ska få en så bra arbetsmiljö som möjligt, betonar Johan Gustafsson.

– Den absolut viktigaste frågan för oss i det lokala facket är att det nya sjukhuset får tillräckligt med bemannade vårdplatser. Vi är också noga med att framföra att vi vill ha egna läkarexpeditioner där vi kan arbeta ostört med bibehållen sekretess. Helsingborgs sjukhus har tidigare varit en fantastisk arbetsplats. Jag gjorde min AT här för 30 år sedan och efter en sväng i Lund valde jag aktivt att söka mig hit igen – framför allt på grund av alla fantastiska kollegor. Det här har varit en arbetsplats som man går till med ett leende. Vi har skrattat ihop flera gånger om dagen. Min förhoppning är att det en dag ska bli så igen.

Thomas Wallén som är förvaltningschef på Helsingborgs lasarett har förståelse för att arbetsmiljön har varit rörig för både läkare och övrig personal de senaste åren.

– Det stora byggkaoset som rådde är visserligen över sedan två år tillbaka men visst är det fortfarande en belastande situation där vi försöker få 50 år gamla lokaler att fungera i väntan på det nya sjukhuset, säger han.
Idag är det tre gånger så många anställda men bara en fjärdedel så många vårdplatser som när sjukhuset byggdes, berättar han. Det är en av anledningarna till att till exempel matsalen fick användas som evakueringsyta under ombyggnationen och sedan inte har kunnat återuppstå.

– Men vi tog beslut för ett halvår sedan att vi ska utreda möjligheten att få till en ny matsal och det är en prioriterad fråga framåt. Vi måste självklart göra de befintliga lokalerna så bra som möjligt för personalen tills det nya sjukhuset står klart.

Däremot känner Thomas Wallén inte igen bilden av att allt fler läkare långtidssjukskrivs i renoveringarnas fotspår.

– De senaste fem åren har antalet långtidssjukskrivna i läkargruppen gått från åtta till nio så jag tycker inte riktigt att det stämmer. I några fall har arbetsmiljön haft betydelse men långt ifrån i alla.
Och även om det kommer att dröja ytterligare ett drygt decennium innan Helsingborgs nya sjukhus står klart är Thomas Wallén positiv inför framtiden.

– Redan på onsdag i nästa vecka kommer vi att flytta ytterligare en avdelning och möjliggöra flera nya vårdplatser. Dessutom bygger vi en ny infektionsavdelning i en modul ute på sjukhustomten för 230 miljoner kronor. Totalt har vi 25 nya vårdplatser på gång som vi är väldigt förhoppningsfulla om att kunna bemanna. Tanken är att vi gör detta och lägger de här extra pengarna nu för att kunna landa permanent i en planering och organisation som ska fungera de här 10-12 åren framöver.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera