Sjukhusdirektören bad drabbade om ursäkt
Sjukhusdirektören Melvin Samsom bad de som drabbats av Paolo Macchiarinis lufstrupsoperationer om ursäkt under den presskonferens där Samsom och chefläkaren Nina Nelson Follin kommenterade Kjell Asplunds utredning. Han slog också fast att luftstrupsoperationerna borde ha kallats klinisk forskning och ingenting annat.
Det var med stort allvar som sjukhusledningen kommenterade Kjell Asplunds utredning och den mycket hårda kritik som framförs i den. Sjukhusdirektören Melvin Samsom intygade att han tar till sig de synpunkter som kommer fram i utredningen, och att det rör sig om ett sjukhussystem som inte fungerat.
– Förhållandena var exceptionella och Paolo Macchiarini är en exceptionell person. Men sjukhuset har ett ansvar och där har vi misslyckats, sa Melvin Samsom under presskonferensen.
Sjukhusledningen har redan vidtagit ett antal åtgärder för att komma vidare från skandalen. Nytt för idag var att de högst ansvariga klinikcheferna på Thoraxkliniken och ÖHN-kliniken stängs av från sitt arbete i vad Melvin Samom kallade en time out. Man kommer också att lämna in en Lex Maria-anmälan för den tredje patienten som fått en konstgjord luftstrupe. Dessutom har en visselblåsarfunktion tagits i bruk för att underlätta för personalen att slå larm.
Sjukhuset har även granskat samtliga de operationer som Paolo Macchiarini gjort på sjukhuset. Utöver de tre patienter som fått konstgjorda luftstrupar, varav två är döda i dag, så har sjukhuset hittat fyra patienter där det finns frågetecken.
– Det gäller fall där vi märkt att vi inte kan vara säkra och trygga i att det som skett har varit det bästa för patienten. Men det rör sig inte om artificiella luftstrupar i de fallen, säger chefläkaren Nina Nelson Follin.
Melvin Samsom kommenterade också Kjell Asplunds synpunkter på att sjukhuset haft fel när man hänvisat till att det rört sig om vital indikation hos de tre patienter som fått nya luftstrupar.
– Det här var fel, efter att ha läst granskningen anser jag att det borde ha ansetts vara klinisk forskning och följa alla regler som gäller för det.
Melvin Samsom fick också frågan om han idag skulle kunna motivera operationerna genom att hänvisa till Helsingforsdeklarationen på det sätt som han tillsammans med KI:s tidigare rektor Anders Hamsten i en debattartikel i Dagens Medicin i september förra året.
– Nej, med de resultat jag har i dag skulle jag inte göra det.