Nyhetsarkiv

Sigbjörn Olofsson har varit i blåsväder om egna konsultuppdrag

Konflikten gällde Sigbjörn Olofssons egna extraknäckande konsultjänster i Östergötland värda 900.000 kr som han vägrade släppa ifrån sig i strid mot arbetsgivarens regler för bisysslor i Stockholm.

Konsulttjänster som Sigbjörn Olofsson enligt avtalet med landstinget Östergötland till och med fick bedriva på arbetstid.

Sigbjörn Olofsson drog också snabbt på sig kritik av både Vårdförbundet och Saco i Stockholm som ansåg att han uppträdde provocerande mot de fackliga företrädarna och mot de anställda.

Han var den ende sjukvårdsdirektören i landstinget som vägrade delta i den samverkansgrupp där MBL-information behandlas. Det ledde fram till att Vårdförbundet och Saco sa upp samverkansavtalet om arbetsmiljö och medbestämmande i västra sjukvårdsområdet, vilket var en unik händelse.

Så här sade Vårdförbundets ordförande för Vårdförbundets sektion centrala/västra i Stockholm till Dagens Medicins reporter Anna-Lena Bengtsson:
– Det är ingen idé att ha ett flott avtal om inte sjukvårdsdirektören respekterar det. Sigbjörn Olofsson varken lyssnar på oss eller respekterar oss.

I anställningsvillkoren med Stockholms läns landsting begränsades Sigbjörn Olofssons rätt till extraknäck från 90 dagar till 40, vilket motsvarade en halv miljon kr. Något som Sigbjörn Olofsson vägrade acceptera.
– 40 konsultdagar ska genomföras på dagtid. Resterande 50 dagar ska jag göra på min fritid, på helger och kvällar. Vad jag gör på min fritid är inget som arbetsgivaren har med att göra och behöver ge sitt tillstånd till, var hans tuffa besked till arbetsgivaren via pressen.

Som sjukhusdirektör i Västernorrlands landsting har Sigbjörn Olofsson förhandlat till sig en lön på 140 000 kronor i månaden exklusive resor och tjänstebostad. Det är mer än de 126 000 kronor som statsminister Fredrik Reinfeldt får i månadslön.

Han har dessutom lyckats teckna ett frikostigt fallskärmsavtal med landstinget. Om han skulle få sparken garanterar avtalet honom full lön fram till 2014.
Så den personliga ekonomiska risken om han går för hårt fram är minimal.

Uppseendeväckande summor, men mest uppseendeväckande, menar kritikerna, är den socialdemokratiska landstingsledningens syn på ledarskap. Sigbjörn Olofsson ska leda verksamheten inte bara vid Sundsvalls sjukhus, utan också vid Örnsköldsviks sjukhus. Fyra dagar i veckan tjänstgör han i Sundsvall samt en dag i veckan i Örnsköldsvik.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera