Nyhetsarkiv

Satt i arbete

Som student är det så lätt att känna att man ägnar större delen av sin tid åt att följa efter handledare och hoppas på arbetsuppgifter. Med en kombination av framåtanda och tur brukar man få fullt upp ändå, men det känns inte som jobb riktigt när man får arbeta så hårt för att få något att göra. Och när man vet att ens närvaro sinkar handledaren som ändå får dubbelkolla allt man gör, göra om en hel del av det och försöka vara pedagogisk oavsett hur mycket han eller hon själv har att göra.

På vårdcentralen känns det verkligen som om det finns saker att göra som en student på termin 6 klarar av. Jag gör självständigt en stor del av patientmötet och kan leta efter en handledare vid behov istället för att konstant följa efter någon. Det är en oväntat stor lättnad att kunna jobba undan en del på egen hand. Det är dessutom med förvåning som jag inser att det faktiskt går bra!

Självklart är jag långtifrån fullärd. Det tror jag förresten aldrig att man blir i ett sådant här yrke. Men någonstans känns det som om jag har kommit en bra bit på väg. Jag har en hel del kunskaper, därutöver har jag ett hum om ganska många områden och tackvare våra praktikplaceringar har jag faktiskt fått min första blygsamma handfull av erfarenheter av vad det innebär att vara läkare.

Efter en praktisk start på terminen skall vi nu istället ta itu med tre veckor teori. Jag har sett fram emot det en del, teori är skönt på sitt sätt. Ämnet för de kommande veckorna blir hud. Jag kan inte så mycket om hud innan. I tv-serien Greys Anatomy beskrivs dermatologi på ett skämtsamt sätt som väldigt avslappnat. Det kanske stämmer jämfört med kirurgi, vad vet jag. Men av det jag har snappat upp hittills att döma så verkar huden inte speciellt enkel att förstå sig på. En utmaning att sätta tänderna i! Jag hoppas att hudkursen är lika kul som ryktet gör gällande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera