Satsning på barnsjukvård efter Sjukhusläkarföreningens kritik
Lokala medier i Halland gav i förra veckan stort utrymme åt Sjukhusläkarföreningen i Varberg och oron över dräneringen av resurser från Varbergs sjukhus. Störst uppmärksamhet riktades mot att barn under 18 år och ortopedpatienter som behöver akut sjukvård sena kvällar och nätter hänvisas till länssjukhuset i Halmstad. Något som riskerar att undergräva förtroendet för Varbergs sjukhus som akutsjukhus.
I dag säger landstingsrådet Mats Eriksson (M) att barnsjukvården ska förstärkas i Varberg.
Hur ser vallöftet ut?
– Att vi kommer att förstärka omhändertagandet av barn vid sjukhuset i Varberg och tillskjuta nya resurser.
När det gäller ortopedpatienter som behöver akut vård nattetid svävar Mats Eriksson på målet. Det är en sjukhusintern fråga menar han. Enligt sjukhuschefen Anders Dybjer har Varbergs sjukhus uppdraget att driva ortopedisk vård dygnet runt, men pengarna ”har gått till något annat” och neddragningen framtvingades av ekonomiska skäl.
Är det rimligt att en person i norra Halland som byter benet sent på kvällen ska skickas vidare från Varbergs sjukhus till Halmstad?
– Det kan vara rimligt. Men sjukhusledningen kommer att se över och utvärdera förändringen, säger landstingsrådet Mats Eriksson.
Kungsbacka är den kommun som ligger nordligast i Halland och gränsar till Västra Götalandsregionen, vilket både innebär en kraftig befolkningstillväxt och närhet till sjukvården i Mölndal och Göteborg. Margareta Ödman (M) är ordförande i närsjukvårdsnämnden i Kungsbacka. Begränsningarna i akutsjukvården i Varberg och hänvisningen till Halmstad innebär förstås längre resor för kungsbackaborna, säger hon.
– Det vore naturligtvis idealt för oss i Kungsbacka att ha akutmottagning dygnet runt för både barn och ortopedi i Varberg. Men det måste också finnas tillräckligt antal patienter för att det ska löna sig.
Precis som partikollegan Mats Eriksson anser Margareta Ödman att barnsjukvården ska prioriteras.
– Jag kan tycka att det är värre att behöva åka långt med akut sjuka barn. Det är rimligt att jobba för en barnakut i Varberg, vi behöver den typen av specialitet.
Margareta Ödman menar att det i åtminstone vissa fall går att lägga in ortopedpatienter över natten för att operera dagen därpå, vilket minskar behovet av akut omhändertagande på natten.
– Jag tror att vi har förutsättningarna att finna bra lösningar för sjukvården i Halland om vi bara sätter oss ner och pratar. Jag tror på samverkan.
Ordföranden i styrelsen för sjukhuset i Varberg, Christer Samuelsson (C), säger att nedskärningarna i Varberg inte är huggna i sten.
– Vi har det tunga uppdraget att få ekonomin i balans och har tvingats till vissa neddragningar. Men det sker också en ständig omprövning. När det gäller ortopedin håller vi på med en efterkalkyl som bland annat kan ge svaret på vad det kostar att skicka patienter till Halmstad i förhållande till kostnader för bakjour och sådant i Varberg.
När det gäller barnsjukvården i Varberg har Christer Samuelsson bilden att beslutet är fattat och att det i dag endast rör sig om ett rekryteringsproblem.
– Vad jag förstår har man sökt personal men inte kunnat hitta några barnläkare, säger han.
Sjukhusläkaren.se har försökt verifiera Christer Samuelssons påstående men har inte kunnat hitta några utlysta tjänster som barnläkare vid sjukhuset i Varberg, varken just nu eller tidigare under våren.
Ta del av Sjukhusläkarföreningens mediaframträdanden:
Radio Halland: Alla hallänningar ska garanteras en likvärdig vård