Nyhet

Sandra tyckte inte att det var lönt att söka

Trots besvärliga sammandragningar och svårigheter att följa med i det dagliga tempot sökte inte Sandra Sjöland graviditetspenning. I stället valde hon att ta ut semester och börja använda föräldraledigheten redan från vecka 34.

– Det känns ju såklart tråkigt att ”slösa” med föräldraledighetsdagarna redan nu för dem vill man ju kunna använda till barnet sedan. Men de flesta läkare jag känner har gjort precis som jag – valt andra lösningar i stället för att ansöka om graviditetspenning. Intrycket jag och många med mig har fått är att man helt enkelt inte får detta beviljat som läkare.
Vinden viner i telefonen när Sjukhusläkaren når Sandra Sjöland som är ute på en försiktig promenad under graviditetens sista skälvande veckor. Sedan ett par veckor tillbaka har hon valt att gå på föräldraledigt från ST-tjänsten på kvinnokliniken i Västerås på grund av besvärliga sammandragningar och ett större behov av vila.

– Min chef har varit jätteförstående och gjort många anpassningar för min skull. Bland annat blev min förlossningsplacering framflyttad så jag kunde ägna mig åt mottagningsarbete och lite avdelningsarbete i stället. Det gick bra fram till vecka 34 när sammandragningarna ökade i antal. De var inte farliga – men jobbiga!

Sedan hon lämnade arbetsplatsen har hon märkt att det allmänna välmåendet har förbättrats betydligt. Framför allt är det möjligheten att ta en paus när kroppen säger ifrån som har gjort stor skillnad.

– Även om man har anpassade arbetsuppgifter så är tempot högt inom vården och du kan inte bara lägga dig och vila hur som helst. Akuta situationer som stora blödningar med mera kan ju även uppstå vid arbete på en gynekologisk avdelning så man måste ha orken att tempoväxla. Jag hade dessutom totalt tre timmars pendling varje dag – något som var rejält slitigt för mig som höggravid.

Att det är svårare för läkare att få graviditetspenning beviljad än för exempelvis sjuksköterskor är välkänt inom vården, menar Sandra Sjöland.

Jag tycker att samma principer ska gälla för alla

– Jag tycker verkligen inte att sjuksköterskorna skulle nekas graviditetspenning – men jag tycker att samma principer ska gälla för alla yrkeskategorier. Problemet är ju definitivt att det är så restriktiva för oss läkare – inte att de beviljar andra detta.

Varför tror du att det är så svårt för just läkare att få rätt till graviditetspenning?

– Jag har ingen aning, men inställningen från Försäkringskassans sida verkar vara att man som läkare alltid kan göra ett annat jobb eller något administrativt och därför inte behöver graviditetspenning. Därför är det bara de som jobbar på en akutmottagning eller liknande som får det beviljat. Var den inställningen kommer ifrån vet jag inte – men det är min känsla. Det allra bästa hade varit om alla som ville hade haft rätt till några veckor på slutet. Att bli omplacerad kanske funkar ett tag men det går sällan hela vägen fram till förlossning. Jag har väldigt svårt att se vilket läkarjobb det skulle handla om i sådana fall.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-04

Graviditetspenning / Journalsystem / Millenium / Faxar

Prenumerera