Saker att tänka på innan du blir chef
Ställ också krav på chefsutbildning och stöd i form av nätverk eller coach. Det ökar din beredskap att hantera den nya rollen som chef.
Karin Rhenman är chefsförhandlare på Läkarförbundet och får ofta frågor om vad man ska tänka på när man ska påbörja ett chefskap.
– En sak som man kanske inte tänker på, är att man som chef kliver ur en arbetsgemenskap med kollegorna och får en annan position. Det kan många gånger kännas ensamt och därför är det viktigt vara förberedd och skapa ett nätverk med andra chefer som man kan diskutera olika utmaningar och dilemman med. Det är också klokt att att anlita en extern mentor eller coach, säger Karin Rhenman.
– Det kan också vara värdefullt att känna till att Chefsföreningen inom Läkarförbundet har möjlighet att förmedla kontakter till andra chefskollegor som kan tipsa och vara ett bollplank i olika frågor och situationer.
En annan sak som är viktig att tänka på, menar hon, är att ha en alternativ strategi i beredskap; vad händer om man som chef inte trivs, eller om man tvingas lämna sitt uppdrag?
– Därför är det viktigt att ha reglerat villkoren vid avveckling som chef. Till exempel betald reaktiveringstid för återgång i full klinisk verksamhet, säger Karin Rhenman.
Många vänder sig till Läkarförbundet med frågor om löner. På förbundets hemsida finns lönestatistik för olika befattningar tillgänglig för medlemmar.
En annan fråga som är viktig att diskutera innan man tillträder som chef är anställningsformen. Är man ny som chef kan det vara klokt, menar Karin Rhenman, att utgå från en tillsvidare anställning som läkare med ett tidsbegränsat chefsförordnande. Längre fram i karriären som chef blir det mer naturligt med en tillsvidare anställning som chef.
– Har man som läkare inte prövat att vara chef är det bra att kunna återgå till sin gamla tjänst utan större svårigheter, säger Karin Rhenman