Så vill Kommunal och SKL locka fler till vården
En skyddad titel för undersköterskor och en tydlig definition av hur de olika nivåerna vårdbiträde, undersköterska och undersköterska med specialistutbildning kan definieras. Det är ett av flera förslag som Kommunal och SKL tillsammans presenterar i en avsiktsförklaring för att locka fler medarbetare till hälso- och sjukvården framöver. Något som välkomnas av Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson.
De kommande tio åren behöver över en halv miljon nya medarbetare rekryteras till kommuner, landsting och regioner. För att locka fler medarbetare till vårdyrkena har Kommunal och SKL i dag presenterat en avsiktsförklaring om kompetenshöjning inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen.
− För Kommunal är det viktigt att höja undersköterskornas status. Därför är det glädjande att vi är överens med SKL om vikten av att regeringen tillsätter en utredning med uppdraget att se över hur undersköterska kan bli en skyddad yrkestitel. Det är även hög tid att det blir ordning och reda i både yrkesroller och utbildningsvägar till vårdbiträde, undersköterska och undersköterska med specialistutbildning, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal i ett pressmeddelande.
− Efterfrågan på både undersköterskor och vårdbiträden är stor inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård framöver. Samtidigt fortsätter söktrycket till vård- och omsorgsprogrammet att vara lågt. Här behövs olika insatser för att locka fler sökande till utbildningarna. Det finns till exempel en stor rekryteringspotential i gruppen nyanlända personer som har värdefull kompetens och erfarenhet, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna, tycker det är väldigt bra med vårdbiträdenas och undersköterskornas återtåg in i vården.
– Jag har själv arbetat som vårdbiträde under ett och ett halvt år innan läkarutbildningen och de undersköterskor man arbetade med hade ju järnkoll på allt på den kirurgiska avdelningen som rörde sårbehandling, drän, trycksår och så vidare. Så jag lärde mig mycket som jag sen har haft nytta av. Att både sjukvårdsbiträden och undersköterskors utbildning nu regleras med olika steg i kombination med praktisk tjänstgöring är bra för att locka fler kompetenta medarbetare, säger hon.
När det gäller skyddad yrkestitel kan Karin Båtelson dock känna en farhåga över att det skapar mer administrativa hinder än nytta.
– Men det får ju utredningen titta på. Sedan handlar det i alla fall till syvende och sist om att man måste skapa arbetsmiljöer som går att arbeta i, det hjälper ju inte att bara utbilda. Vi kommer ha ett enormt behov av alla yrkesgrupper framöver, alltså även läkare och sjuksköterskor, säger Karin Båtelson.