SOMMARLÄGET

Så ser Sjukhusläkarna runt om i landet på sommarläget

På flera håll i landet flaggar sjukvårdspersonal om att den kommande sommaren kan bli tuffare än vanligt. Sjukhusläkaren har frågat Sjukhusläkarnas lokalavdelningar om hur de ser på läget inför sommarperioden.

Enligt Dagens Medicins kartläggning av sommarläget försvinner i genomsnitt drygt var femte vårdplats under årets semesterperiod. Och det från ett redan lågt antal.

Sjukhusläkaren har frågat ordförandena för Sjukhusläkarnas lokalföreningar om hur de ser på läget inför den stundande sommarperioden. Ur de svar vi har fått in framträder en bild av fulla, och överfulla, sjukhus runt om i landet.

I Dalarna beskriver Kristina Jennische, ledamot i Sjukhusläkarna Dalarna, det som att det blir ”värre och värre för varje sommar”. På kirurgkliniken har man mellan 15 och 20 utlokaliserade patienter varje dag och under midsommarveckan tvingades man stryka en operation av en cancerpatient på grund av att det saknas vårdplatser.

Läs hela intervjun här.

Shokoufeh Manouchehrpour, ordförande för Sjukhusläkarna Göteborg, tror att årets sommar kommer att bli den värsta i termer av brist på personal och därmed också vårdplatser. Hon menar att det finns en känsla av uppgivenhet och etiska stress, ibland redan innan jouren börjat eftersom det inte finns någon vårdplats.

Läs hela intervjun här.

Med en turbulent vår i ryggen går nu sjukvårdspersonalen i Region Västernorrland in i sommarperioden med små marginaler och en skriande brist på vårdplatser. Lars Rocksén, ledamot i Sjukhusläkarna Ångermanland, säger att personalen också går in i semesterledigheten med känslan av att det är en springande start rakt in i hösten, för att hinna kapa köer och öka produktionen.

Läs hela intervjun här.

Enligt Yvette Andersson, ordförande för Sjukhusläkarna Västmanland, går läget upp och ned, men att det mestadels är ”helt fullt med överbeläggningar och utlokaliserade”.

I början av midsommarveckan hade kirurgkliniken mellan sex och åtta utlokaliserade patienter och på en av de två kirurgavdelningarna låg det dessutom fem patienter i korridorerna.

– Vi har fått lära oss att leva med att vi har utlokaliserade patienter varje dag, men det brukar inte vara så många – i vanliga fall har vi kanske mellan tre och fyra, säger hon, som själv arbetar på kirurgkliniken.

Från och med måndag kommer dock antalet vårdplatser att dras ner ytterligare, vilket innebär strax under en halvering av antalet.

– Vi har en observationsavdelning där vi utökar antalet platser för att kompensera för att vi stänger en av avdelningarna, säger Yvette Andersson.

Hon menar också att det på observationsavdelningen vårdas patienter betydligt längre än de 24 timmar som de egentligen ska ligga där. Och att det lett till att ”det vårdas mycket sjukare patienter där än vad det var tänkt från början”.

Trots att det är ett ansträngt läge menar Yvette Andersson att det råder en ”skapligt lugn stämning” och att det infinner sig en ”lugnare sommarkänsla” även om det är mycket att göra.

– Alla är inställda på att det kommer att vara tufft, men man inser att alla är stressade och gör så gott man kan, och har förståelse för det.

I Ängelholm är det färre vårdplatser än tidigare somrar på grund av brist på personal. I tillägg stänger akutmottagningen 17:00 istället för 20:00, som i normalfallet, och under helgerna hålls den helt stängd eftersom personalen måste förstärka i Helsingborg. Enligt Per Hammarlund, ordförande för Sjukhusläkarna Ängelholm, har 7-8 sjuksköterskor sagt upp sig från akuten för att slippa tjänstgöra i Helsingborg.

I Sörmland beskriver Marie Engman, ordförande för Sjukhusläkarna Sörmland, vårdplatsläget som ”väldigt ansträngt i både Nyköping och Eskilstuna, med mycket överbeläggningar och utlokaliserade patienter”. På Kullbergska sjukhuset är det enstaka överbeläggningar. Enligt Marie Engman är det en sämre sommar än vanligt gällande operationsresurser.

Under midsommarveckan rapporterade Sydsvenskan om en tuff vårdplatssituation på Skånes universitetssjukhus. Rofida Ghazvinian, ordförande för Sjukhusläkarna Malmö, beskriver att antalet vårdplatser minskat från 577 till 390 under sommaren i Malmö.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor

Prenumerera