Så här hittar du rätt i det enorma utbudet av ledarskapskurser

Thomas Lindén:

– Det finns massor av utbildningar på alla nivåer; i läkarprogrammen, på AT-nivå, på ST-nivå, för läkare som arbetat länge och inte är chefer och för de som är chefer. Det kan vara allt från självkännedomsutbildningar till mer praktiska utbildningar om hur man sätter lön och håller utvecklingssamtal.

Det finns olika typer av program, som exemplevis ”Ruff”, som är ett program mellan Västra Götalandsregionen och Skåne, inte helt olikt Landstingsförbundets ledarnätverk, där man håller seminarier och bygger nätverk mellan personer som redan är chefer.

Handelshögskolan har ledarskapskurser, som går att bygga ihop till en magisterutbildning om man skulle vilja och kurser specialinriktade mot vården.

Det finns EU-utbildningar där läkaren kan auskultera på sjukhus utomlands, de annonseras via Landstingsförbundets hemsida.

Och så finns det den gigantiska kurs- och konferensmarknaden. Utbudet är väldigt stort.

– Det går det bra att vända sig till oss inom chefsföreningen. Vi hjälper alla. Det är inte nödvändigt att vara medlem, sgäer Thomas Lindén.

Han vill också puffa för chefsföreningens engelska systerförening, BAMM (British Association of Medical Managers), som erbjuder många bra chef- och ledarutbildningar som svenska läkare kan söka. Gå in på www.bamm.co.uk

Glöm heller inte att du kan prenumerera på ledarskapsutbildningar via IPULS. Gå in på www.ipuls.se och sök på ledarskapsutbildningar. Om du anmäler dig till Kursbevakningen kan du också fortlöpande få information per e-mail om olika kurser i ledarskap.

Sedan tycker jag att man inte ska glömma bort att det bästa utvecklingsarbetet både personligen och internt för verksamheten är att man gör saker på hemmaplan, säger Thomas Lindén.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04