Nyhetsarkiv

Så har Helgum i Selma Lagerlöfs “Jerusalem” fått en modern efterföljare

För storskalighet är lösningen på allt. Hur skall det annars gå med ekonomin? Och den som inte är för får nog svårt att vara med i organisationen.

Stunden för Björklunds uppbrott mot Jerusalem är nu nära. I maj lämnar han uppdraget och det är dags för regeringen Reinfeldt att fatta beslut. Statsministern själv har varit tveksam och hans parti har tidigare velat avskaffa landstingen, men i den religiösa väckelseyra som nu råder är risken stor att moderaterna går den motsatta vägen från avskaffande till införande av ett antal nya storlandsting.

Som yttre betraktare är jag fundersam över hur det skall gå med sjukvården. Ingen av försöksregionerna Skåne eller Västra Götaland kan skryta med att sjukvården gått från ekonomiskt underskott till överskott. Tillgängligheten i vården har inte heller blivit bättre.

Den oroande frågan är; Var finns den politiska debatten och på vilka underlag fattar vi våra beslut i denna synnerligen komplexa fråga. Är det på, av beslutsfattarna beställda, utredningar av konsultföretag som McKinseys och Pricewaterhouse Coopers där beställarna redan i upphandlingen ger direktiv till förväntat resultatet.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera