Nyhetsarkiv

Så gick det för visslarna

En är verksamhetschef, en är chefläkare, en har fått betala ett dyrt pris för sitt kändisskap och har problem att få jobb, en menar att visslarpriset inte betydde någonting och att situationen är värre än någonsin. Sjukhusläkaren har sökt upp gamla visslarpristagare och frågat: Vad hände sedan?

Roger Skogman.

2008. Han tvingades bryta upp från både hus, hem och arbets­plats efter att hans överordnade försökte lägga munkavle på honom och sätta stopp för hans framtida karriär. Men Sjukhusläkarens allra första Visslarpristagare Roger Skogman ångrar inte sina protester för ett ögonblick – och i dag är han verksamhetschef på annan ort. Läs mer här.

Anna Myredal, chefsläkare, Halmstads lasarett

2009. När hon slog larm om bristerna i vården blev hon ifrågasatt och till och med polisanmäld av arbetsgivaren. I dag är Anna Myredal själv chef­läkare och har lämnat den påfrestande tiden långt bakom sig. Läs mer här.

Vincent Ugarph.

2010. Att Vincent Ugarph öppet tog strid för yttrandefriheten på sin arbetsplats Hudiksvalls sjukhus i samband med en planerad nedläggning av sjukhusets akutmottagning har inte påverkat vare sig yrkesliv eller privatliv på något sätt, menar han. Och några repressalier från landstingsledningen har det inte heller varit frågan om. Läs mer här.

Nils Peter Gilgen.

2012. Ingenting har ändrats – snarare  är situationen­ värre. För Nils Peter Gilgen har frustrationen på arbetsplatsen både fortsatt och ökat efter att han mottog Visslarpriset. Läs mer här.

Stefan Branth.

2012. En känsla av att ha hamnat utanför. Så beskriver överläkare Stefan Branth sin fortsatta läkarkarriär efter att han mottog Visslapriset år 2012. I dagsläget har han inte arbetat mer på någon av sina tidigare arbetsplatser. Läs mer här.

Peter Berg och Anders Danemo, Sahlgrenska

2014. De gick emot den egna budgetstyrningen och skickade sin patient till den kostsamma neurorehabilitering han så väl behövde. Men trots regelbrottet har bannorna efteråt uteblivit för vårdenhetschefen Anders Danemo och överläkaren Peter Bergh. Läs mer här.

Johan Tjärnström.

2016. Johan Tjärnström, läkarchefen som slog larm, blev utsedd till Årets Visslare av Sjukhusläkarna 2016. Han hamnade mitt i stormen efter att ha skrivit ett brev till sjukhusledningen och politikerna om hur neddragningen av vårdplatser inom NU-sjukvården skulle drabba patienter och anställda. Läs mer här.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera