Nyhetsarkiv

Rivstart

Två veckor in på vårterminen, exjobbsterminen, skall en arbetsplan vara inlämnad. Den skall innehålla väldigt mycket, kommer granskas ordentligt och vi skall räkna med att inte få den godkänd utan kompletteringar.

Exjobbsterminen har många smeknamn bland läkarstudenterna på KI. Ångestterminen, stressterminen och panikterminen hör till de vanliga. Men jag har även hört den kallas för paustermin, för åtminstone en student blev termin sju en andningspaus. Jag tror inte att den här terminen kommer att kännas som en paus för mig, att producera och konsumera vetenskap på det här sättet är väldigt nytt för mig. Men jag vägrar att låta det bli en hemsk termin! I möjligaste mån har jag lovat mig själv att göra så mycket jag kan för att underlätta för mig själv och undvika ångest, stress och panik. Så gott det bara går.

Men nog för att KI gör sitt bästa för att skrämma upp mig. Under uppropet berättade man att några projekt brukar bli skrotade av koordinatorerna redan när arbetsplanen kommer in. Bara för att man har ett godkänt projektförslag sedan i höstas så betyder det inte att allt är gyllene, uppenbarligen. På ett sätt är det ju bra, hellre att ett projekt går i graven nu än att man blir underkänd på kursen. Men att behöva hitta ett nytt projekt nu vore ett stort bakslag.

Dessutom fick vi höra att arbetsplanen motsvarar en tredjedel av exjobbet. Exjobbet består av totalt minst 800 timmars arbete enligt studentinstruktionerna. En tredjedel av detta skall alltså göras på 2 veckor? Nej, det går ju inte. En tredjedel av den totala textmassan i uppsatsen skall göras på två veckor? 3333 ord. Välvalda ord och med så få adverb och adjektiv som det går. Jag tror inte att jag kommer hitta rätt ord direkt. Jag är beredd på att skriva om, skriva om, skriva om.

Idag damp det även ner ett meddelande i brevlådan om att vårt badrum skall renoveras den här våren. Välbehövligt för det stackars badrummet, det har nog inte fått någon större dos kärlek sedan 70-talet. Men just den här våren, när jag egentligen behöver lägga väldigt mycket tid på att skriva! Det är taskig timing, men inte mycket att göra åt.

Så det blir en rivstart, i dubbel bemärkelse.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-03

Tema: Sjukvården och valet 2022 / Den ojämlika vården / Hur ser partierna på SKR:s roll i svensk sjukvård? / Bo Rothstein: "Inte förenliga med vår regeringsform" / Vad hände sedan? – Anna Nergårdh har bytt spår / Jonna Bornemark: "Utan känslor blir vi dummare" / Krönikor

Prenumerera