Nyhetsarkiv

Riksdagsledamot vädjade för Maru

I går eftermiddag uppvaktade riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) Etiopiens ambassadör med förhoppning om snabbare handläggning av den fängslade läkaren Fikru Marus fall.

Riksdagsledamoten Désirée Pethrus har engagerat sig i Fikru Marus fall precis som hon tidigt gjorde i fallet med journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson. Den svenske läkaren har suttit fängslad i närmare två år utan rättegång.

– Jag tog upp att det inte är acceptabelt med så lång väntetid innan fallet tas upp av domstol. Att det är bortom all rimlighet att sitta fängslad under sådana förhållanden särskilt med tanke på hans hälsa, han har ju diabetes och högt blodtryck och är inte längre en ung man, säger Désirée Pethrus.

Responsen från den etiopiska ambassadören i Sverige, Woinshet Tadesse, var den förväntade, enligt Desirée Pethrus.

– Det var ett bra samtal och hon lyssnade och sa att hon skulle föra mina synpunkter vidare.

Desirée Pethrus tryckte på att Sverige har investeringar i Etiopien, bland annat får Etiopien stöd via biståndet för uppbyggnaden av demokratiska institutioner.

– Det som hänt bidrar till en osäkerhet kring svenska investeringar i Etiopien, om svenskar riskerar att under långa tider, på oklara grunder hamna i fängelse, när de åker ned till Etiopien.

Den 20 mars kommer Margot Wallström att ta upp den interpellation som Désirée Pethrus riktat till henne angående vad Sverige gör för att Fikru Maru ska få en snabb och rättssäker prövning av sitt fall.

Tycker du att det görs tillräckligt mycket för Fikru Maru från svenskt håll?

– Jag kan inte svara för vad exakt svenska UD gör, men jag uppfattar att familjen inte längre litar till den tysta diplomatin och att de önskar att svenska ambassaden i Addis Abeba kunde besöka honom oftare. Vi måste göra allt för att snabba på processen så att Fikru Maru kan friges. Det är viktigt att vi parlamentariker också engagerar oss i fallet, säger Desirée Pethrus.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera