Nyhetsarkiv

Relikerna som frodas i svensk sjukvård

I dagens e-mailvärld har rörpost blivit den ultimata drömmen. På www.ignite.oreilly.com hålls ”speedy presentations”, videoföreläsningar med måttot ”upplys oss men gör det snabbt”. Föreläsarna får fem minuter på sig.

Här framträder föreläsare från hela världen. Här kan du lyssna till New York-tjejen Molly Wright Steenson, som med ett tempo så snabbt att hon knappt kan andas föreläser om Paris rörpostnät inför en intresserad publik.

Hon berättar att 1945 var det 40 mil långt och att den fantastiska pneumatiska kraften till en början drevs med jättelika ångmaskiner!

Av henne får vi veta att om tuberna fastnade sköt man ner i rörpostsystemets tunnlar med pistol och kunde, genom att mäta ljudvågorna, fastställa var de fastnat med 2 meters precision.

De första tuberna var av järn, läder eller gummi och for fram med den rasande farten av 30 km/timmen.

På nätföretaget www.creativetools som säljer 3D-program och laserskärare drömmer man sig också bort i rörpostens vindlingar. Tänk dig att kunna ”mejla” ett viktigt textmeddelande tillsammans med en näve godis till en arbetskamrat i samma byggnad! 🙂 skriver en av medarbetarna på hemsidan. Så coolt!

I Prag, som är den enda stad som har kvar sitt stadsrörpostsystem kallar man det för sin ”teknologiska juvel”. Systemet, 55 kilometer rör, förstördes vid översvämningarna 2002, men renoveringen är i full gång. Berlin och Paris lade ned sina system på 70-talet, men i Berlin finns ett museum som visar forna tiders rörpostväxlar. Fast det är så klart inte tiondelen så coolt som att skicka labprover i realtid.

I Japan älskar man sina faxar

I högteknologiska Japan är faxen inte historia utan något man i högsta grad använder.

Faktum är att nästan nio av tio japanska affärsmän anser att faxen är ett oumbärligt arbetsredskap, som inte går att klara sig utan, visar en färsk undersökning, enligt BBC.

Yutaro Suzuki arbetar på en stor artistagentur i Japan och där skrivs alla scheman och kommande projekt som delas ut till medarbetarna ned för hand.

– Det tar längre tid, men det går lättare att förmedla passion och känslor med ett fax jämfört med att skicka ett vanligt mail, säger den 48-årige PR-experten till BBC.

Att skicka hälsningar via e-mail vid högtider eller när någon fyller år är uteslutet i Japan. Ett skrivet kort skickat med posten ska det vara. Och dokumenten ska gärna vara försedda stämpel och då duger inte e-mail!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera