Nyhetsarkiv

Rekryteringskampanj svalt mottagen av landstinget

Majed Safaee.

Den kampanj som Majed Safaee på eget bevåg drog igång för att hålla akutkirurgen och ortopeden på Sollefteå sjukhus öppen över sommaren har gett resultat. Ett flertal läkare som kan tänka sig att jobba på sjukhuset har hört av sig, men från landstinget har responsen varit sval. 

Det var när Landstinget Västernorrland meddelade planerna på att stänga akutkirurgin och ortopeden på Sollefteå sjukhus över sommaren, men hänvisning till rekryteringssvårigheter som Majed Safaee, till vardags kommunikationsstrateg på Sollefteå kommun, själv skred till verket och startade en egen kampanj för att locka läkare till Sollefteå.

Han la upp en rekryteringssajt där han också samlade in pengar som kunde gå till hjälp med boende eller aktiviteter för läkare som kan tänka sig att spendera en del av sommaren i Sollefteå. Det kom snabbt in både svar från intresserade läkare och en del pengar. Åtta namn har Majed Safaee nu lämnat in till landstinget, och han har även utlovat en hittelön på 20 000 kronor till den som om en kirurg eller ortoped som kan tänka sig komma till Sollefteå i sommar.

– Vi har också hittat en kirurg som uppfyller alla krav och som jobbat på sjukhuset tidigare och därmed kan alla rutiner. Men landstinget har vägrat att ens ta kontakt.

Sjukhusläkaren har försökt nå förvaltningschef i specialistvården Nina Fållbäck Svensson utan resultat. Till SVT Västernorrland har hon i ett mail skrivit att samtliga namn som framförts granskats ur kompetenssynpunkt och att de sökande inte haft rätt kompetens eller inte varit tillräckligt erfarna. Enligt henne behövs två till tre läkare på vardera kirurgen och ortopeden för att klara sommaren.

Hon meddelar också att landstinget gjort en konsekvensanalys av effekterna av en sommarstängning på patientsäkerheten. Utgångspunkten är då att patienterna hänvisas till sjukhusen i Sundsvall eller Örnsködsvik.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera