Nyhetsarkiv

Rekordmånga transplantationer på Sahlgrenska

Bertil Andersson.

Förra året utfördes rekordmånga transplantationer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Totalt gjordes 371 organtransplantationer, och Västsverige är nu också det område med högst andel organdonatorer.

Enligt en rapport från Socialstyrelsen har västra Sverige flest antal organdonatorer per miljoner invånare, 22,3 stycken, Förra året gav 39 donatorer i Västra Götalandsregionen 152 människor ett nytt liv med hjälp av donerade organ.

– Anledningen till att vi har lyckats så bra i västra Sverige beror på det fantastiska arbete som våra donationsansvariga läkare och sjuksköterskor gör. Det krävs stor empati och kunskap för att diskutera organdonation med närstående precis efter att de har förlorat någon som står dem nära, säger den regionalt donationsansvarige läkaren Bertil Andersson på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Enligt honom har man arbetat mycket med att informera vårdkollegor om nyttan med organdonation och även upplyst allmänheten. Återkopplingen som transplantationskoordinatorerna på Sahlgrenska ger efter en transplantation är också en viktig del, anser Bertil Andersson.

– Koordinatorerna är väldigt duktiga på att ge återkoppling till intensivvårdsavdelningarna på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Det är viktigt eftersom medarbetarna på dessa avdelningar lägger ned ett enormt arbete på att identifiera organdonatorer och ta hand om deras närstående. De behöver få veta att deras insats verkligen gör nytta för människor som väntar på ett livsviktigt organ, säger Bertil Andersson.

En annan intressant detalj är att Island hör till Sahlgrenskas totala uppsamlingsområde för organdonationer. I januari ifjol reste en delegation från Sahlgrenska till Island för att prata med såväl vårdpersonal som politiker. Det blev en framgångsrik resa.

– Efter vårt besök ökade antalet organdonatorer från Island markant och under 2015 har 12 organdonatorer identifierats, jämfört med att man tidigare brukat ha två till tre stycken per år. Översatt i jämförbara siffror betyder detta att Island, som brukar identifiera 6-9 donatorer per miljon invånare, nu är bäst i världen med hela 38 donatorer per miljon invånare, säger Bertil Andersson.

Under året som kommer arbetar man extra mycket med att få ut information till vårdcentralerna.

– I år har vi startat upp ett samarbete med primärvården, där vi hoppas att allmänheten ska ta sitt ansvar och aktivt ta ställning i donationsregistret. Sverige är nämligen det land i världen vars befolkning är mest positivt inställd till organdonation, ändå är endast 15 procent registrerade i donationsregistret, säger Bertil Andersson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera