Nyhetsarkiv

Rekorddonation till cancerforskningen

Affärsmannen Bengt Sjöberg vill förändra cancervården med sin donation till cancerforskningen. Den nyinstiftade Sjöbergstiftelsen med två miljarder kronor som kapital kommer att dela ut drygt 50-60 miljoner kronor om året, och därtill ett Sjöbergpris på en miljon dollar, drygt 8 miljoner kronor.

”Först och främst vill jag hjälpa cancerpatienter i Sverige. Jag vill se att man inriktar sig på just cancer eftersom cancer har blivit en folksjukdom” säger Bengt Sjöberg till SvD Näringsliv.

Affärsmannen Bengt Sjöberg lider själv av en långt framskriden lungcancer, och beslutet att starta stiftelsen har mognat fram under sjukdomstiden.

”Jag vill lyckas med att få till en ny syn på cancerbehandlingen i Sverige, där man blir öppnare för alternativa behandlingsformer. Jag säger inte att den ena formen är bättre än den andra, men för att ha en ett genomslag och nå framgång, måste vi öppna upp vårt synsätt.” säger Bengt Sjöberg till Svd.

Sjöbergstiftelsen kommer att förvalta pengarna tillsammans med Kungliga Vetenskapsakademien. Diskussioner pågår också med Karolinska Institutet om ett nytt cancercenter som till stora delar skulle finansieras av Sjöbergstiftelsen.

”Jag vill få till ett nytt cancercenter som ska ligga nära den kliniska forskningen, så att vi så snart som möjligt ska kunna implementera de forskningsresultat som vi kommer fram till” säger Bengt Sjöberg.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera