Nyhetsarkiv

Reglerna för utskrivningsklara patienter ses över

I dag ligger ofta utskrivningsklara patienter kvar på sjukhuset i väntan på att kommunerna ska ordna fram en plats i korttidsboende eller särskilt boende. Enligt betalningsansvarslagen kan psykiatripatienter ligga kvar på sjukhus i 30 vardagar och övriga patienter i fem vardagar innan kommunerna blir skyldiga att betala för platsen.

Situationen uppmärksammandes särskilt strax efter nyåret, eftersom det var få vardagar kring storhelgerna och många utskrivningsklara patienter blev kvar på sjukhuset i veckor i väntan på en kommunal plats. Samtidigt var trycket på vårdplatserna hårt, och i synnerhet vid nyårshelgen ökade också antalet överbeläggningar och utlokaliserade patienter.

Göran Stiernstedt, regeringens samordnare för ökat resursutnyttjande inom hälso- och sjukvård, berättade vid ett seminarium i morse att han inom kort kommer att få i tilläggsuppdrag att se över betalningsansvarslagen.

– Det rör i högsta grad resursutnyttjande mellan två huvudmän. Jag tror att uppdraget kan vara en murbräcka för att bryta stuprörstänkandet och skapa en mer sammanhållen sjukvård. Det handlar om ett annat arbetssätt, sa Göran Stiernstedt.

– Det är en het fråga. I det här interfacet mellan huvudmän så stiger temperaturen snabbt när det handlar om pengar.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-04

Ledaren: "Låt patienterna styra resurserna rätt" / Sjukhusläkaren granskar: Skräckväntetider i Sverige / Krönika: "Det går att förbättra tillgängligheten för hälso- och sjukvården!" / Specialistbristen del 3

Prenumerera