Nyhetsarkiv

Regionfrågan väcks igen

I november förra året avstyrkte Kammarkollegiet tre ansökningar om bildande av nya regioner. Motivet var att indelningen inte var till bestående fördel för landstingen, vilket krävs enligt lagen.  Kammarkollegiet ansåg även att demokratin riskerar att försämras i regionerna, i och med att avståndet ökar mellan medborgare och folkvalda.

Trots Kammarkollegiets nej väcktes regionfrågan igen när regeringen den 11 februari gav ett tilläggsdirektiv till Mats Sjöstrands utredning om den statliga regionala förvaltningen.

Sjukhusläkarföreningen motsätter sig regionalisering av flera skäl. Erfarenheterna från Region Skåne och Västra Götaland avskräcker. Framförallt för att de visar att administrationen växer på sjukvårdens bekostnad.

– Regioner är inte bra utövare av sjukvård. De är otydliga organisationer med otydligt ansvar, vilket även leder till försämrad arbetsmiljö för dem som arbetar inom sjukvården, säger Mikael Rolfs, ledamot i Sjukhusläkarföreningens styrelse.

– Det är beklämmande att de politiker som orkat hålla emot i regionfrågan nu verkar ha mattats av i sitt motstånd.

Tre regionbildningar behandlades av Kammarkollegiet förra året: Region Norr (landstingen i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland), Region Mitt (Jämtlands läns landsting samt Ånge och Sundsvalls kommuner) och region Svealand (Gävleborgs, Dalarnas, Uppsala och Örebro läns landsting).

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera