VÅRDBERGET: DANMARK – Region Nordjylland

Region Nordjylland skruvade upp tempot i slutet av mars

I Region Nordjylland skjuter man nu till extra pengar för att komma tillrätta med den eftersläpande vården från coronakrisens andra våg. 

Artikeln ingår i temat Vårdberget – Sverige vs Danmark

I slutet på mars månad bestämde sig politikerna i Region Nordjylland för att det var dags att skruva upp tempot rejält och beta av de uppskjutna behandlingarna och operationerna som hade hopat sig under andra coronavågen. Förhoppningen är att privatsjukhusen tillsammans med regionens egna sjukhus och de externa specialistläkarna ska kunna lösa situationen så snabbt som möjligt, så att väntetiderna för de nordjylländska patienterna kan återgå till normala nivåer.

– De allvarliga sjukdomarna som till exempel cancer och hjärtsjukdomar har vi kunnat hantera i tid genom hela coronakrisen men andra patientgrupper som till exempel ortopedkirurgiska patienter har fått sina operationer uppskjutna. Det är inte tillfredsställande, men tyvärr har det varit nödvändigt. Men nu har vi en bred politisk överenskommelse om att vi även ska gå de här patienterna till mötes, säger Ulla Astman (s) som är regionrådsförman i Region Nordjylland.

De allvarliga sjukdomarna som till exempel cancer och hjärtsjukdomar har vi kunnat hantera i tid genom hela coronakrisen… Ulla Astman (s), regionrådsförman i Region Nordjylland

Rent konkret avsätter Region Nordjylland 50 miljoner danska kronor extra för att ge patienterna möjlighet till att få sin operation eller behandling utförd på något av landets privatsjukhus under årets andra kvartal. Exakt hur många extra behandlingar den summan möjliggör är svårt att säga exakt, menar Ulla Astman. Men det rör sig om flera tusen.

Även på regionens egna sjukhus kommer aktiviteten att öka och där har 20 miljoner kronor avsatts. Samtliga extra kostnader finansieras av den statliga kompensation för merutgifter i samband med Covid-19.

Regionen har även ingått en nytt avtal om att omvandla viss sjukhusvård till extern specialistläkarvård för att avlasta sjukhusen ytterligare. Detta gäller till exempel patienter som är i behov av öronläkare.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera