Nyhetsarkiv

Regeringen vill skapa stora regioner

Regeringen ska nu ta i på allvar för att driva igenom den så länge diskuterade minskningen av antalet län och landsting i Sverige till förmån för en indelning i färre men större regioner.

Inom kort utser regeringen ett antal förhandlare med uppgiften att tillsammans med berörda parter skapa nya regioner i Sverige, enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) som släpper nyheten på DN Debatt i dag.

För att inte förlora fart ska regionreformen ha förankrats brett politiskt före nästa val. Senast i december 2017, anser Shekarabi att beslut bör fattas för att en eller fler regioner ska bildas 1 januari 2019.

Hur många regioner regeringen kan tänka sig anges inte i texten, men diskuterar Ansvarsutredningen 2007, som föreslog en indelning av Sverige i sex regioner. Vid sitt seminarium på Sjukhusläkarnas fullmäktige i torsdag i förra veckan, hänvisade sjukvårdsminister Gabriel Wikström(S) till den utredningen och sa att han kunde tänka sig sex till nio regioner, se artikel.

De nuvarande landstingen är i princip baserade på de länsgränser Axel Oxenstierna skapade på 1600-talet. Den modellen är det tid att uppdatera för en indelning som bättre stämmer motsvarar den moderna människans behov, skriver Shekarabi.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, välkomnar att regeringen visar intresse för frågan om regionbildning.

– Det fortsatta arbetet måste dock ske i nära samverkan med kommuner och landsting. Det är också viktigt att det inte bara är länsstyrelsernas organisation som ses över inom staten utan även övriga myndigheters organisation, säger Anders Knape, ordförande för SKL, i ett pressmeddelande.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera