Regeringen vill ha e-recept som huvudregel
Regeringen vill att elektronisk förskrivning ska bli huvudregel. Därför får Socialstyrelsen och Läkemedelsverket nu i uppdrag att tillsammans utreda vilka förändringar införandet kräver.
Två procent av de recept som hämtas ut på öppenvårdsapotek är förskrivna på så kallade pappersrecept. Enligt ett pressmeddelande förbereds ”det stora steget mot att pappersrecept endast ska användas vid specifika undantag”.
– För att vi ska kunna följa upp alla läkemedel måste recepten vara elektroniska. Då kan vi lättare undvika både medvetna och omedvetna fel, och öka patientsäkerheten. Det kommer i förlängningen att rädda liv, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström i samma pressmeddelande.
Just nu pågår ett arbete med ett lagförslag kring en nationell läkemedelslista och för att den ska bli möjlig krävs elektronisk förskrivning. Uppdraget, som också innebär att lämna förslag på lämplig tillsyn så att föreslagen huvudregel efterföljs, ska avrapporteras den 15 december 2017.
Vad rätt Ni tänkt, men det kan bli fel, ty vad händer ned oss som både bor och arbetar i två Nordiska länder om vi inte har pappersrecept. Det har gått att få ut läkemedel även i Tyskland om jag haft recept.
Jag håller med dig Gunilla.
Utöver de situationer du för fram tänker jag på de patienter som har skyddad identitet. Och hur blir det för de som saknar de sista fyra siffrorna, är papperslösa, men som behöver vård med medicin akut?
Så trist och obetænksamt.
Pappersrecepten kan knappast vara till så stort bekymmer.
Hur blir det før mig som ær pensionær och ibland arbetar på Grønland? Blir jag fråntagen min rætt att førskriva?
Skall jag betala før att kunna skriva ut mina 15-20 årliga recept?
Vad sæger mitt fackførbund?
Håller med dig.
Leif
Får en känsla av att detta inte bara är en fråga gällande patientsäkerhet, utan kanske mer en känsla av ”storebror ser dig”-mentalitet.
Några synpunkter att ta i beaktande:
1)Patientsekretess? – vore bättre att införa ett s.k. ”smartcard”, som patienten har med sig till sin läkare
2)Hur mycket läkemedel inhandlas via nätet – och hur kunna bedöma ev. interaktioner av dessa med utskrivna preparat?
3) Problem för kollegor, som tar hand om anhöriga, vänner och grannar, att skriva ut e-recept, – ej att förglömma att denna verksamhet avlastar både den offentliga och privata sjukvården.