Regeringen kör över landstingen: Apotekens system till sjukvården

– Det är bra att informationen i EES blir tillgänglig för landstingen. Det ger oss möjligheter att identifiera eventuella problem vid förskrivningen. Men det kommer att krävas mycket arbete om man på allvar vill göra EES till ett förskrivarstöd och det kan därför vara mer effektivt att arbeta utifrån andra system, säger Mikael Rolfs i Sjukhusläkarföreningens styrelse och ordförande i Läkarförbundets råd för läkemedel och medicinsk teknik.

Landstingen har tagit tid på sig i diskussionerna kring SIL, ett gemensamt beslutsstöd för förskrivning av läkemedel. Åtta långa år har gått sedan landstingssamarbetet började, något som Mikael Rolfs i sin krönika i Sjukhusläkaren beskrivit som ”en ökenvandring med osäkert mål.”

Parallellt har Apoteket AB på drygt ett år och till en kostnad av en kvarts miljard köpt in och anpassat ett liknande system, EES. Systemet är i drift sedan i maj.

Nu har regeringen tröttnat på landstingens långsamma processande kring SIL. Istället ska EES anpassas till sjukvården och förskrivarna ska få tillgång till förskrivarstödet inom tre till sex månader, enligt Socialdepartementet. Tanken är att läkare direkt vid förskrivningen ska kunna få upp varningar för exempelvis feldosering och kontraindikationer.

– Att statsmakterna säger att de fått nog av alla förseningar är inte ett decennium för tidigt. Patientsäker förskrivning måste gå före tassandet kring landstingens ömma tår, säger Mikael Rolfs.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Ur Sjukhusläkaren 2020-04