Nyhetsarkiv

”Rättsprocessen är nog bara en pennfäktning”

Fikru Maru har förts från sjukhuset till Kilinto-fängelset. Och på måndag väntar den första förhandlingen i den nya rättsprocess som han dragits in i.

Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat som själv åker ner till Addis Abeba på lördag, vet ännu inte riktigt vad som väntar honom den här gången. Det upprop som hölls i domstolen den 23 december förra året har han fått beskrivet som tämligen kaotiskt och det råder fortfarande många frågetecken kring de anklagelser som riktas mot Fikru Maru.

– Vår plan är att han ska kunna närvara i domstolen på måndag, eljest vet vi inte vad som kommer att hända. Men den fortsatta processen är inte på långa vägar klar på måndag, speciellt inte om man tänker på hur det var i den tidigare processen som var relativt enkel i jämförelse.

Läs mer: Ny rättegång mot Fikru Maru inledd

I förra veckan lämnade Fikru Maru sjukhuset och fördes till Kilinto-fängelset i Addis Abeba. Enligt Hans Bagner innebär det betydligt strängare regler kring besöken – som sker bakom ett finmaskigt galler – och att förhållandena för Fikru Maru försämras.

– De är ganska återhållsamma med besöken och han får ingen speciell behandling i fängelset. Tidigare var det så att han fick dela säng med ett stort antal människor, eftersom antalet sängar på fängelset är färre än antalet fångar.

Samtidigt drar Hans Bagner i de trådar som finns att dra i – UD, representanter på EU-nivå och nu senast Amnesty International som sagt att de tänker ta upp fallet – men ännu verkar inget genombrott vara runt hörnet.

– Jag har inte fått något som ger några förhoppningar om en snar lösning. När vi får mer fast mark under fötterna och vet vad som ligger framför oss så får vi se hur vi ska gå vidare. Rättsprocessen är nog bara en pennfäktning. Det är ju ingen som på allvar tror att rättsprocessen kommer att vara det som avgör saken i den ena eller andra riktningen. Fikrus öde kommer nog att avgöras av högre makter.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera