Nyhetsarkiv

Rättegång mot Fikru Maru fortsätter först i januari

I fredags avslutades den andra omgången i rättegången mot den svenske hjärtläkaren Fikru Maru. Domstolen beslutade då att förhandlingarna kommer att återupptas först i januari nästa år. Något som Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, säger är helt oacceptabelt.

Rättegången mot den svenske läkaren Fikru Maru, som anklagas för terroristbrott i Etiopien, har snart pågått i ett år. Då förhandlingarna inleddes i maj hann åklagaren under de två veckor som domstolen utsatt endast höra fyra av de 85 vittnen som kallats. Därför återupptogs rättegången den 7 augusti och i fredags, då den avslutades, hade åklagaren fortfarande inte kommit mycket längre. Istället beslutade domstolen att processen ska återupptas i januari 2018.

Läs mer: ”Inte acceptabelt att målet pågår i åratal”

Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, kallar det hela för en helt oacceptabel processledning.

– Jag har fått information om att det långa uppskovet berodde på att åklagaren behövde mer tid för sina förestående vittnesförhör. Åklagaren har haft flera månader på sig för att förbereda målet. Åklagaren och särskilt domstolen måste vara medvetna om att i andra vågskålen ligger de tilltalade personerna, inklusive Dr Fikru Maru, är frihetsberövade. Enligt FN:s konvention om mänskliga rättigheter ska en tilltalad förmodas vara oskyldig, tills motsatsen har bevisats.

Nu vänder sig Hans Bagner ännu en gång till UD och ett möte ska äga rum i början av nästa vecka.

– Vi vill att UD agerar i den här saken. Det är inte rimligt att man ska behöva utsättas för en domstolsprocess som pågår i åratal för en sak som borde kunna klaras av på betydligt kortare tid, särskilt om man är frihetsberövad under processen. Det här är en fråga som i allra högsta grad berör UD. Det här är en fråga om att följa de regler som finns antagna i FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera