Nyhetsarkiv

Räddningstjänsten i Norra Älvsborg: 200 000 i vite varje gång en patient läggs i korridoren

– Sjukhuskorridorerna är utrymningsvägar, där utrymning ska kunna ske innan kritiska förhållanden uppstår. Det försvåras kraftigt när det finns sjukhussängar i korridorerna, särskilt på nätterna när färre personal arbetar, säger Anders Almqvist på räddningstjänstens tillsynsenhet i Norra Älvsborg.

Räddningstjänsten har uppmärksammat överbeläggningarna på Näl i flera år. De har påpekat bristerna i flera brev och även utfärdat ett föreläggande. Sjukhusledningen öppnade då en dragspelsavdelning för toppar i vårdplatsbehovet.

– Det blev fullt omgående. Sedan dess har vi konstaterat att det fortfarande ligger patienter i korridoren över natt. Enligt de rapporter sjukhusets väktare skriver till oss har det inte blivit bättre på senare tid, snarare sämre.

Anders Almqvist berättar att räddningstjänsten ofta blir kontaktad av vårdpersonal på Näl som även de kan bekräfta att korridorerna systematiskt används för placering av patienter, framförallt på medicin- och kirurgklinikerna.

– Vi har försökt med mjuka metoder så länge, och kom fram till att vi borde sätta ner foten i den här frågan. Det är förbudet, med tillhörande vite, ett uttryck för.

Västra Götalandsregionen har överklagat räddningstjänstförbundets beslut till länsrätten.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera