Nyhetsarkiv

”Puckeln är förbluffande liten”

I Region Syddanmark har puckeln av patienter som har fått vänta på sin operation eller behandling under coronapandemin blivit förbluffande liten. Det meddelar Mads Haugaard, avdelningschef för kvalitet och forskning i regionen.

Artikeln ingår i temat Vårdberget – Sverige vs Danmark

Före pandemin var väntetiderna på en operation i Region Syddanmark någonstans mellan tre och sex veckor lång beroende på vilket ingrepp det rörde sig. Mitt i den andra vågen hade den ökat något och ligger på mellan fyra och åtta veckor.

– Man kan sammanfatta det som att vi gick in med förnuftiga väntetider vilket gjorde att vi var gott rustade och därför tog oss ganska helskinnade igenom den här utmanande situationen. Väntetiderna har blivit något längre men inte markant längre, säger Mads Haugaard som är avdelningschef för kvalitet och forskning i Region Syddanmark.

I regionen har man haft en stor frihet att lägga om vården, för att kunna leva upp till förpliktelserna gentemot patienterna, berättar Mads Hauugaard. Framför allt är det möjligheten att slussa vidare patienterna till privata sjukhus som har räddat situationen.

Vi gick in med förnuftiga väntetider vilket gjorde att vi var gott rustade… Mads Haugaard, avdelningschef för kvalitet och forskning i Region Syddanmark

– I stort sett under hela den här utmanande perioden har vi haft riktigt god användning av privatsjukhusen. De har hjälpt oss med de planerade patienterna så att vi har kunnat ägna våra resurser åt covidvården. Vårdpuckeln har tack vare detta blivit förbluffande liten och vi har gjort vårt bästa för att kunna avlasta de andra regionerna som har varit mer hårt pressade än vi, säger han.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera