Nyhet

Psykiatriker och kirurger debatterade mest om Macchiarini

Psykiatriker och kirurger var mest engagerade i debatten på nätet kring Macchiariniaffären. Det visar en ny mediestudie där bland annat Sjukhusläkarens kommentarsfält har ingått.

Totalt 314 trådkommentarer från Sjukhusläkaren, Läkartidningen och Dagens medicin ingick i studien som granskade vilka som var aktiva i debatten kring den så kallade Macchiariniaffären. Trådkommentarerna har skrivits av läkare och forskare runt om i landet och fokus i dem var främst ansvarsfrågor hos ledningen vid Karolinska institutet och olika granskningsgrupper.

– En slutsats jag tycker att man kan dra av den här studien är att Macciariniaffären har öppnat upp för diskussioner i läkarkåren, framför allt bland kirurger och psykiatrer. Vi ser även att diskussionerna har många olika infallsvinklar. Det är sammantaget väldigt positivt, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap vid Umeå Universitet, som ligger bakom studien.

Bland reflektörerna var manliga läkare och forskare i majoritet, berättar han. Även pensionerade läkare deltog i stor utsträckning i diskussionstrådarna.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd

Prenumerera