Psykiatriker och kirurger debatterade mest om Macchiarini

Psykiatriker och kirurger var mest engagerade i debatten på nätet kring Macchiariniaffären. Det visar en ny mediestudie där bland annat Sjukhusläkarens kommentarsfält har ingått.

Totalt 314 trådkommentarer från Sjukhusläkaren, Läkartidningen och Dagens medicin ingick i studien som granskade vilka som var aktiva i debatten kring den så kallade Macchiariniaffären. Trådkommentarerna har skrivits av läkare och forskare runt om i landet och fokus i dem var främst ansvarsfrågor hos ledningen vid Karolinska institutet och olika granskningsgrupper.

– En slutsats jag tycker att man kan dra av den här studien är att Macciariniaffären har öppnat upp för diskussioner i läkarkåren, framför allt bland kirurger och psykiatrer. Vi ser även att diskussionerna har många olika infallsvinklar. Det är sammantaget väldigt positivt, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap vid Umeå Universitet, som ligger bakom studien.

Bland reflektörerna var manliga läkare och forskare i majoritet, berättar han. Även pensionerade läkare deltog i stor utsträckning i diskussionstrådarna.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården