Psykiatriker och kirurger debatterade mest om Macchiarini

Psykiatriker och kirurger var mest engagerade i debatten på nätet kring Macchiariniaffären. Det visar en ny mediestudie där bland annat Sjukhusläkarens kommentarsfält har ingått.

Totalt 314 trådkommentarer från Sjukhusläkaren, Läkartidningen och Dagens medicin ingick i studien som granskade vilka som var aktiva i debatten kring den så kallade Macchiariniaffären. Trådkommentarerna har skrivits av läkare och forskare runt om i landet och fokus i dem var främst ansvarsfrågor hos ledningen vid Karolinska institutet och olika granskningsgrupper.

– En slutsats jag tycker att man kan dra av den här studien är att Macciariniaffären har öppnat upp för diskussioner i läkarkåren, framför allt bland kirurger och psykiatrer. Vi ser även att diskussionerna har många olika infallsvinklar. Det är sammantaget väldigt positivt, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Institutionen för kirurgisk och perioperativ vetenskap vid Umeå Universitet, som ligger bakom studien.

Bland reflektörerna var manliga läkare och forskare i majoritet, berättar han. Även pensionerade läkare deltog i stor utsträckning i diskussionstrådarna.

Ur Sjukhusläkaren 2018-06

Avancerad vård i hemmet-hur bra fungerar den?/Jul-läsning:Nobel- special/ Aktuella profilen: Bosse Lindquist fick en mer positiv bild av läkare efter Macchiarini-affären/Porträttet: Sjukvårdsdirektör vill riva murar mellan sjukhusvård och primärvård/Ny krönikör: Camilla Starck/