Nyhetsarkiv

”Professionsmiljarden landar snett”

När regeringen och SKL förra veckan presenterade vilka områden den så kallade Professionsmiljarden skulle gå till stod det klart att It och planering av kompetensförsörjning var högt prioriterade områden. Att en stor del av pengarna kommer gå just till bland annat bättre It-stöd är Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna kritisk till.

– Det var ju bra att den kom, men det är synd att den går till it-projekt som varit bestämda om sedan evigheter tillbaka, och som kunde tagits ur en annan kassa, säger hon.

Karin Båtelson tror också pengar från professionsmiljarden inte räcker särskilt långt när det gäller just it-satsningar.

– Det är så lite pengar i sammanhanget. Som ett exempel så lägger Stockholms läns landsting 2,2 miljarder på it. Vi tycker landstingen kunde satsa mer av sina resurser i en gemensam pott tillsammans med regeringen för att lösa problemen, säger hon.

Förutom it-stöd och administration kommer professionsmiljarden också gå till långsiktig kompetensförsörjning och en smartare användning av medarbetarnas kompetens.

– En långsiktig kompetensförsörjning med översikt över  behov och hur man får medarbetare att vilja utvecklas och arbeta på ett ställe är viktigt. Att se över  användningen av medarbetarnas kompetens var det som den skulle användas till och det är bra. Devisen var ju låt proffsen vara proffs och det är här man skulle vilja ses lite innovation och förändring.

Karin Båtelson räknar upp saker som arbetsinnehåll, arbetsflöden, vårdval och se över tillgänglighet och inte minst utvärdering av olika ersättningssystem.

– Professionsmiljarden har ett stort symbolvärde för oss och den ska ju hjälpa till att förbättra förutsättningar för professionerna i vården, säger Karin Båtelson avslutningsvis.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera