Privata sjukvårdsförsäkringar har blivit ett lockbete
Han konstaterar att i kampen för att få tag på attraktiv arbetskraft måste landsortskommunerna hitta nya sätt att tänka. Idag betalar kommunen en privat sjukvårdsförsäkring för de tio förvaltningscheferna, medan anställda erbjuds att göra ett bruttolöneavdrag för att få en försäkring. Avdraget är på 217 kronor i månaden och innebär att de anställda betalar 1 500 kronor per år för en försäkring som är värd 4 000-5000 kronor.
– Att bara höja lönen innebär enbart att vi får ett ”lönerace”. Det förlorar vi bara på och det blir dyrare för oss. Privata sjukvårdsförsäkringar är bra både för den anställde och för kommunen och gör att personalen är snabbt tillbaka på jobbet om något skulle hända eller om de blir sjuka, säger Henrik Sundström.
Han kan tänka sig att utöka förmånen till också andra personalgrupper som va-ingenjörer och specialistsjuksköterskor som är svårrekryterade.
– Vi skulle kunna skapa ett helt paket med förmåner, där en privat sjukvårdsförsäkring är en del av flera andra, för att bli attraktiva för de yrkesgrupper som det är hård konkurrens om, säger Henrik Sundström.
Sunne kommun betalade tidigare privat sjukvårdsförsäkring för alla anställda. Men när premierna blev högre och den kommunala ekonomin sämre slutade kommunen att stå för kostnaden och erbjöd istället ett bruttolöneavdrag på samma sätt som Uddevalla kommun. Det tackade cirka 200 av kommunens anställda ja till av de totalt cirka 1 200.
”Försäkringen en rättvisefråga”
Lärarförbundet är en av de fackliga organisationer som erbjuder medlemmarna möjlighet att teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Enligt kanslichef Sören Holm kom det till efter en viss efterfrågan från medlemmarna. I dagsläget har cirka 1 500-2 000 av Lärarförbundets 230 000 medlemmar tecknat försäkring. Sören Holm ser försäkringen som en rättvisefråga.
– Tidigare var den här typen av försäkring förbehållen en mindre grupp anställda. Nu kan vi via kollektivets styrka erbjuda en produkt som många har råd med, säger han.
Också Unionen erbjuder privat sjukvårdsförsäkring, något de fått mycket kritik för. Men enligt Mikael Dubois, utredare på Unionen, så riktar sig Unionens sjukvårdsförsäkring enbart till de medlemmar som är egenföretagare.
Egenföretagare har sämre grundskydd
I ett inlägg på Unionens hemsida betonar han att försäkringen riktar sig till en begränsad grupp som är speciellt utsatt när det gäller sjukdom. Där en längre tids sjukfrånvaro för de flesta egenföretagare leder till att de tappar kunder, också på lång sikt.
Han pekar också på att egenföretagare i många fall har sämre försäkringsskydd än vanliga anställda eftersom de inte täcks av kollektivavtal. Försäkringen erbjuder försäkringstagarna att snabbt komma i vård med fem dagars garanti för specialist och femton dagars garanti för behandling samt medicinsk rådgivning per telefon alla dagar i veckan. I detta ingår undersökning och behandling på privat sjukhus eller annat sjukhus som är lämpligare ur behandlingssynpunkt.
Men Mikael Dubois medger samtidigt att den ökade efterfrågan på privata sjukvårdsförsäkringar reser många frågor kring grunderna för att få tillgång till sjukvård och den offentliga sjukvårdens legitimitet. Han betonar att Unionens åsikt är att sjukvård ska ges efter medicinska behov och inte efter betalningsförmåga.
Alliansdrivna kommuner försöker driva på … bättre sjukvård eller vadå:
Fredrik Reinfeldt vårdar sitt språk bättre i dag än för tolv år sedan, och mediakonsulter och spinndoktorer ser till att det moderata budskapet anpassas så att det går hem bland marginalväljarna. Men inget tyder på att hans målsättningar förändrats. Genom en urholkning av den generella välfärden ska de som har möjlighet söka sig till privata lösningar för att lösa sin trygghet. Genom att måla ut vissa grupper – främst personer i behov av offentliga bidrag och kriminella – som en belastning för samhället ska de välbesuttna två tredjedelarna samlas runt att successivt rulla tillbaka välfärdsstaten. Fredrik Reinfeldt som partiledare innebär att moderaterna gått från att vara uttalade revolutionärer till lågmälda reformister, men moderaternas mål är fortfarande att avskaffa välfärdsstaten och den svenska modellen. Massmedia har fortfarande inte ställt Fredrik Reinfeldt till svars för att han liknat Sverige med Sovjetunionen, för att han beskrivit svenskarna som hjärntvättade, indoktrinerade och mentalt handikappade och för att han pekat ut generationer av svenskar som fuskare. Reinfeldt har ganska enkelt sluppit undan de svåra frågorna om vilken människosyn han egentligen har och vilka underliggande målsättningar moderaterna har med sin politik.
Hur påverkar AI och maskininlärning samhällsekonomin?
Jag tror att många ekonomer och politiker som avfärdar risken för robotar och automation för att dramatiskt påverka arbetsmarknaden inte till fullo har tillgodogjort sig de konsekvenser maskininlärning kommer att skapa. Mänskliga arbetstagare måste få utbildning individuellt, och det är en mycket dyr, tidskrävande och felbenägen process. Maskiner är annorlunda: träna bara en och alla de andra 10.000 tals förvärva kunskaperna felfritt på 10 minuter. Och som varje maskin förbättras gör alla de andra i samma stund.Föreställ dig att ett företag som Posten eller en Domstol kan träna en arbetstagare och sedan har hela sin personal direkt förvärva de kunskaper med perfekt kompetens och konsistens. Det är ett löfte om maskininlärning när ”arbetare” är inte längre människa. Och naturligtvis kommer maskininlärning inte begränsas till bara robotar som utför manipulativa uppgifter – program som används i kunskapsbaserade uppgifter kommer också att få mycket smartare uppgifter.Summan av kardemumman är att nästan alla typer av arbete som på något plan rutin innehåller rutinmässiga arbetsuppgifter – oavsett kompetens nivå eller utbildningskrav – kommer att en dag påverkas av dessa tekniker. Den enda verkliga frågan är hur snart det kommer att hända.Alliansen menar att Sverige skall leva på att göra offentlig verksamhet privat. Staten får då skatteinkomster i stället för skatteutgifter. Genom att färre har råd att betala – ökar tillgängligheten.Så enfaldigt resonerar Alliansen.Vad har Alliansen för svar på de frågor som automationen redan medför = arbetslöshet och kommer att skapa = mer arbetslöshet, deflation och utarmning av resurser för de som har lånefinansierad tillvaro, enskilda som företag och motsatsen – ökad rikedom för de redan besuttna.När den industriella revolutionen slog igenom medförde mekaniseringen av lantbruket att lantarbetarna blev arbetslösa men deras arbetskraft sögs upp av Industrin.Datorer och AI kommer att innebära samma revolution för industri, förvaltning mm. Var skall alla de som jobbat där göra i en framtid? Centerpartiet föreslog en gång att de kunde få skattefinansierade jobb i lantbruket. Alliansen tar inte upp framtidsfrågor p.g.a. att deras politik inte är gångbar för de politiska lösningarna som måste till i denna helt nya situation.
Läkarförbundet bör genast utreda och införa möjlighet att teckna privat sjukvårdsförsäkring via förbundet. Det om något är ett bra argument för medlemsskap i förbundet.
Den situation vi ser med ökande restriktioner för t ex vilka mediciner som kommer att få användas vid allvarliga sjukdomstillstånd (hänvisar till TLV och NLT debatten) ger klart besked om färdinriktningen.Sverige (och till största delen Europa) har gjort sig av med storskalig forskande läkemedelsindustri och priserna som nu tas ut från USA kommer att ge problem för landsting och stat.
Första steget för läkarförbundet att intressera läkare för medlemsskap borde vara att se till att fackliga förmåner finns och fungerar.Alla andra fackföreningar värnar om sina medlemmars intressen.
Nästa steg måste bli en politisk debatt om att införa avdragsrätt för privat sjukvårdsförsäkring.Dett är dock mera svårbedömnt hur det kommer att falla ut.
Men tills dess…värna medlemmarnas intressen.Annars kommer inte medlemmarna att vara så intresserade av att vara medlemmar.