Nyhet

Pressad neonatalvård i Skåne

Från åtta platser till fem – när neonatalavdelningen i Kristianstad i sommar drar ner på grund av personalbrist påverkas hela neonatalvården i Region Skåne, skriver Sydsvenskan.

Sjukskrivningar och sena uppsägningar har spräckt sommarplaneringen på Centralsjukhuset i Kristianstad. Detta har lett till att man nu överbelägger neonatalavdelningen konstant, berättar Bo Selander, medicinskt ledningsansvarig och tillförordnad verksamhetschef.

– Just nu har vi nio barn inne på fem platser. Vi har ingen planerad vård som vi kan dra ner på, utan de barn som föds måste få vård, säger han till Sydsvenskan och berättar att följden är att den personal som arbetar i sommar får jobba allt hårdare.

-Risken är större att något blir fel, att personalen inte hinner med vad de ska. Det är inte säkert att något blir fel men marginalerna riskerar att bli obehagligt små, säger han.

Verksamhetscheferna för neonatalvården i Skåne säger till Sydsvenskan att färre platser på ett sjukhus påverkar hela regionen och leder till ökade transporter av barn och nyfödda.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera