Nyhetsarkiv

Polisen kommer inte få tillgång till PKU-biobanken

PKU-biobanken, där blodprov från nyfödda samlats sedan 1975 kommer inte att öppnas upp ytterligare för polisens utredningsarbete. Det säger Sjukvårds, folkhälso- och idrottsminister Gabriel Wikström till DN.

– Vårt syfte är inte att öppna biobanken för att använda i brottsbekämpningen i högre grad än i dag, säger han till tidningen.

Syftet med att samla blodprover i PKU-biobanken har hela tiden varit att proverna ska användas i forskning. Endast i samband med utredningen av mordet på dåvarande utrikesministerns Anna Lindh öppnades biobanken för polisen. I våras startades dock en utredning för att se om polisen kunde ges större tillträde till biobanken i samband med utredningar av grövre brott. Regeringen ska fatta formellt beslut i saken när utredningen är klar 2017, men enligt Gabriel Wikströms besked i DN får ses som riktgivande för det slutliga utfallet.

– Vi får se vad utredningen visar, men det vi kan säga med säkerhet i dag är att jag inte kan se att den fortsatta hanteringen kommer att innebära ett försvagat skydd för biobanken, säger Gabriel Wikström.

Lene Sörensen, biträdande ansvarig för PKU-biobanken, blir lättad av beskedet från Gabriel Wikström.

– Det är bra att ministern förtydligar att man inte avser öppna biobanken. Syftet med den är inte att den ska användas polisiärt, säger hon till DN.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera