Nyhetsarkiv

Polen lockar med 80 procent billigare vård

Den 24 september landade 14 journalister i Warszawa för att under
drygt tre dygn delta i historiens första ”Poland medical tourism tour”.

”Journalisttouren” var en del i den satsning som polska staten nu gör för att locka till sig europeiska patienter. Projektet stöds av EU-pengar.

”Medicinsk turism” är idag en av Polens 15 prioriterade exportbranscher.
Den polska regeringens kampanj ska pågå i tre år och siktar in sig på patienter från sju länder; Sverige, Danmark, Norge, Tyskland, Ryssland, Storbritannien och USA.

Budskapet är: I Polen kan Europas patienter få billig vård, till och med upp till 80 procent billigare än i Storbritannien, Tyskland och USA.

Patienterna kan få den snabbt och enkelt och av medicinska experter av hög kvalitet. Patienterna erbjuds förutom bra och billig vård möjligheter att kombinera behandlingar med spännande turistupplevelser.

På hemsidan www.polandmedicaltourism.com går det att hitta ett flertal paketlösningar där behandlingar som kombineras med rehabilitering och turistutflykter rabatteras.

Här finns också en avdelning för ”exeptionella medicinska erbjudanden”.
Den första ”journalisttouren” kommer att följas upp av ytterligare två. I kampanjen för att locka till sig patienter ingår också en rad så kallade ”trade missions” och ”business meetings”, bland annat till Sverige. Mest eftersökt hittills har det varit att få träffa försäkringsbolag eller turistbyråer, enligt projektledaren Iwona Lipska.

I projektet ingår också stödpengar till polska bolag, som kan få upp till 75 procent av kostnaderna för sina ”trade missions” betalda av staten och att hjälpa företag från andra EU-länder att etablera sig i Polen.

Prisjämförelser på www.polandmedicaltourism.com
Här finns allt från ansiktslyftningar till katarakt­operationer, neurokirurgi och ”coronary bypass-operationer”.

I jämförelserna hamnar Polen i samma prisgrupp som Indien och Thailand. I vissa fall uppges att man till och med är billigare.

En kataraktoperation uppges kosta 1 200 dollar i Polen jämfört med 5 000 i Storbritannien. En ”coronary bypass” 9 800 dollar i Polen jämfört med 11 000 i Indien, 21 890 i Storbritannien och 44 000 i USA.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera