Poddar av och för läkare
Doktorpodden, Medicinpodden, Ronden, Kirurgipodden – poddar av och för läkare växer just nu som svampar ur jorden. Men vad handlar de egentligen om? Sjukhusläkaren guidar dig här till den rätta podden för just din joggingrunda eller sköna stund på sofflocket.
Doktorpodden
Har funnits sedan: 2015.
Syfte: Intervjuer med nyckelpersoner inom svensk hälso- och sjukvård. Är tänkt att främja spridandet av goda exempel och ge lyssnaren en biljett till välfärdens mötesrum.
Personen bakom: Carl-Olof Svensson, leg. läkare.
Ett typiskt avsnitt: Intervju med generaldirektör för myndighet under avslappnade förhållande.
Passar lyssnare som: Allmänheten. Beslutsfattare lyssnar flitigt.
Inspiration från: Läkargärningen.
Ronden
Har funnits sedan: Juni 2013.
Syfte: Att träffas, ha roligt och fortbilda varandra och bjuda in lyssnarna till samma sak.
Personerna bakom: Specialistläkarna Christian Unge, Märit Halmin och Anders Ternhag.
Ett typiskt avsnitt: Något om en aktuell medicinsk nyhet eller debatt och något gammalt som förtjänar att återupplivas och något litet i yrkets periferi.
Passar lyssnare som: Gillar rakt-på-sak samtal om medicin och läkaryrket.
Inspiration från: Duktiga kollegor på vårdgolvet och i akademin och popband som gnetar på år efter år.
En psykiaters funderingar
Har funnits sedan: December 2016.
Syfte: Podcasten är egentligen ett komplement till bloggen med samma namn och kom till för att nå ut till de som inte kan eller har tid att läsa. Syftet, så här långt, är primärt att Niklas delar med sig av sina erfarenheter av och tankar kring utmattningssyndrom ur olika perspektiv. Försöker också förmedla en del fakta och bedriva psykoedukation på en basal nivå.
Personen bakom: Niklas Nygren, psykiater.
Ett typiskt avsnitt: Utgörs av Niklas funderingar och reflektioner kring någon aspekt av utmattningssyndrom, utifrån personliga erfarenheter. Inslag av fakta och förklaringar.
Passar lyssnare som: Är nyfikna på hur det kan upplevas att, som läkare, drabbas av utmattningssyndrom.
Inspiration från: Livet som det ter sig just nu.
Akutsjukhuset
Har funnits sedan: November 2015.
Syfte: Att möta människorna som arbetar på Danderyds sjukhus och få en inblick i hur det är att arbeta på ett av Sveriges största akutsjukhus
Personerna bakom: Enheten för kommunikation och HR på Danderyds sjukhus
Ett typiskt avsnitt: Vem ser den anhöriga? Det finns alltför många som kommer ensamma till akuten. Men de flesta har en eller flera anhöriga med sig. Och även de behöver hjälp och stöd. Det var något som Pernilla Eidenberg, undersköterska och initiativtagare till anhörigstödet såg.
Passar lyssnare som: Alla som är intresserade av spännande levnadshistorier, sjukhusmiljöer och nyfikna på hur det är att arbeta på ett akutsjukhus
Inspiration från: Sommar i P1.
Vårdmaktpodden
Har funnits sedan: December 2016.
Syfte: Inspirationspodcast som vill initiera, sprida och accelerera lösningar på sjukvårdens utmaningar genom porträtt av och samtal med inflytelserika ledare och eldsjälar i sjukvården.
Personen bakom: Tobias Perdahl, specialistläkare i internmedicin.
Ett typiskt avsnitt: Tobias Perdahl lär känna en känd eller ännu ej känd ledare i sjukvården i en dialog om hjärtefrågor för att beröra och nå större insikt i utmaningar och lösningar för sjukvården.
Passar lyssnare som: Vill bli inspirerad och engagerad i sjukvårdsfrågor.
Inspiration från: Sommarvärdarna i P1, Ronden, Värvet, Framgångspodden, Freakonomics, StartUp.
Medicinpodden
Har funnits sedan: Våren 2016.
Syfte: Lära ut en symtombaserad differentialdiagnostik och primär handläggning av vanliga presentationssymtom i sjukvården
Personerna bakom: Rebecca Levi (läkare sedan januari 2017) och Richard Levi (läkare sedan 1983). Far och dotter som dessutom konverserar som nyexaminerad respektive mer erfaren doktor.
Ett typiskt avsnitt: Symptombaserade avsnitt som bröstsmärta, halsont, hosta och yrsel. Under respektive presentationssymptom diskuteras varningssignaler, initialt omhändertagande, en diagnoslista med brådskande, vanliga och övriga diagnoser. Därefter vad som är viktigt att fokusera på vad gäller anamnes, status och labb vid det första patientmötet och sedan lyfts olika diagnoser som kan presentera sig med symptomet som står i fokus. Lyfter även patientfall och diskuterar böcker inom medicinfältet.
Passar lyssnare som: Medicinstuderande, läkare, vårdpersonal (särskilt inom akut- och primärvård).
Inspiration från: Boken Symtom-Diagnos-Terapi (Studentlitteratur).
Kirurgipodden
Har funnits sedan: Januari 2017.
Syfte: Att gå igenom och diskutera kirurgi som lärs ut under läkarutbildningen, ”av läkarstudenter, för läkarstudenter”.
Personen bakom: Kim Franson, läkarstudent termin 7, kirurgiterminen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, Stockholm.
Ett typiskt avsnitt: Tre kirurgistudenter som pratar kirurgi. I ett typiskt avsnitt avhandlas ett specifikt kirurgiskt ämne, tex en diagnos, ett ingrepp eller liknande. Ibland specifikt och faktaspäckat, ibland lite lättsammare och mer generellt.
Passar lyssnare som: Är läkarstudenter och intresserade av kirurgi.
Inspiration från: Ronden, Medicinpodden, Surgery 101 mfl.
Freja
Lanseras: April 2017.
Syfte: Lyfta den senaste forskningen och behandlingsformerna för våra vanligaste kvinnosjukdomar.
Personerna bakom: Kvinnokliniken på Danderyds sjukhus (producerat av kommunikationsenheten).
Ett typiskt avsnitt: När och hur tillämpas minimalinvasiv kirurgi inom gynekologin? Kan vestibulit botas med botoxinjektioner? Vilka effektiva metoder finns det för att behandla myom? Går de att bränna bort?
Passar lyssnare som: Alla inom professionen och framför allt remittenter. Passar även patienter och anhöriga.
Inspiration från: Podden Föda barn som fick Stora kommunikatörspriset 2016 och har cirka 200 000 lyssningar.
Generalisterna
Gör come back: Nya avsnitt är på gång vt 2017. Startades i november 2013, men har legat på is ett tag på grund av föräldraledighet.
Syfte: Att skapa ett underhållande och lärorikt program för såväl allmänhet som vårdpersonal, och samtidigt lyfta primärvården och allmänmedicinen.
Personerna bakom: Ursprungligen Michael Wernering, Alice Hervius och Johan Eduards,.
Ett typiskt avsnitt: Samtal om vanliga besvär och sjukdomar, aktuella medicinska ämnen i media, lyssnarfrågor och kanske någon rolig anekdot eller liknande.
Passar lyssnare som: Alla som jobbar inom vården och som är intresserade av medicin i allmänhet och kanske allmänmedicin i synnerhet, men även systemet och villkoren som formar våra arbetsvillkor. Men även den breda allmänheten ska kunna finna det intressant.
Inspiration från: Juridikpodden – som drivs av en bekant till Michael Werning. Han upplevde den underhållande och intressant även för någon som inte var inne i den världen och tänkte att detsamma borde kunna gälla för en medicinpodd.