Nyhetsarkiv

Plötsligt tänds hoppet

Hans Bagner har just kommit hem från Etiopien och intensiva överläggningar med två lokala advokater som också städslats av Swedfund. Plötsligt har man fått vetat Fikru Marus åtalspunkt ska gås igenom under vecka 47.
– Åklagarna ska lägga fram den bevisning som de åberopar mot Fikru och två andra. Det är tre vittnen som ska höras. Vi får tillfälle att korsförhöra dem.

Efter förhören kommer Fikru Marus advokater att i första hand yrka att hela målet ska ogillas eftersom det inte finns någon grund för åtalet.
– Men om det ändå är något så kommer vi att yrka att brottet i så fall har en lägre dignitet än den åklagarna gjort gällande, det betyder att man kan begära att Fikru blir släppt mot borgen.

Men Emy Maru tror inte på detta. Hon är luttrad och hoppas ingenting, och meddelar att hon inte tänker åka ner till rättegången som ju pågår hela tiden även om inte just Fikru Marus punkt tas upp.
Två veckor senare visar det sig mycket riktigt att det inte blev något av saken. Något blev ändrat, uppskjutet, inställt. Ingen vet när nästa springa av hopp öppnar sig.

Regeringen rädd att målet ska falla ihop

Hans Bagner säger att hela processen är väldigt politiskt laddad och att det är en stor sak för regeringen att demonstrera både inför omvärlden och in i landet att man tar till kraftåtgärder mot korruption.

I det spelet råkar Fikru vara en liten, liten bricka. Trots hans ringa roll menar Hans Bagner att det skulle vara en prestigeförlust för regeringen att börja släppa folk.
– Släpper de en är de oroliga för att andra börjar rycka i trådarna och så blir det inget kvar av det hela. Då faller hela målet ihop.
– Det som är mest frustrerande för Fikru Maru är att inte veta när det här kommer att komma upp.

Läs mer:

Svensk läkare fängslad i 19 månader i Etiopien utan dom

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera