Nyhetsarkiv

Plötslig flytt av vårdpersonal kan tvinga Mälarsjukhuset att dra ned på vårdplatser

De har rekryterats utomlands via bolag och med åren kommit att bli oumbärliga medarbetare vid Kirurgkliniken, Mälarsjukhuset. Nu vill bolaget med ens flytta hyrsjuksköterskorna och risken är hög att kliniken måste dra ned på vårdplatser. – Det är katastrof, säger Marianne Eriksson, tillförordnad verksamhetschef, Kirurgkliniken.

Sommaren ser ut att bli mer ansträngd än vanligt vid Mälarsjukhusets kirurgklinik. I förra veckan nåddes kliniken nämligen av plötsligt av det oväntade beskedet att bemanningsföretaget Continuum från och med juni i år av omplacerar nio av de hyrsjuksköterskor som jobbar på kliniken. Marianne Eriksson tillförordnad verksamhetschef, Kirurgkliniken, fick beskedet från bolaget så sent som i förra veckan.

– Risken för att vi nu måste dra ned på platser är väldigt stor, säger Marianne Eriksson till Sjukhusläkaren.

Någon uppgift om varför bolaget flyttar sin personal har hon inte. Sjuksköterskorna själva säger att de vill stanna på arbetsplatsen, uppger hon.

– Sen vet jag inte om företaget tycker att de haft så bra dialog med oss på kliniken. Men jag tycker att vi har haft en bra dialog med dem, säger Marianne Eriksson.

Det var för fem år sedan som Landstinget Sörmland tecknade avtal med bemanningsbolaget Continuum (som tidigare hette Orange). Bolaget rekryterar hyrsjuksköterskor utomlands, står för språkutbildningen i svenska och ska garantera att personalen har rätt kompetens.

Sedan två år tillbaka har Kirurgkliniken vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna sjuksköterskor från bland annat Litauen som har anlitats via bolaget. Sjuksköterskorna roterar och jobbar fyra veckor vid sjukhuset följt av två veckors uppehåll.

Efter två år har de nio hyrsjuksköterskorna lärt sig svenska, fått god erfarenhet av svensk sjukvård och blivit en stor tillgång för kliniken.

– De väldigt duktiga och erfarna kirurgsjuksköterskor i nuläget, säger Marianne Eriksson.

Kirurgavdelningen har svårt att rekrytera sjuksköterskor, konstaterar hon, och för att kunna hålla vårdplatser öppna är man beroende av hyrsjuksköterskor.

Enligt det avtal som Landstinget Sörmland har med bolaget ska företaget i samband med personalbyte leverera ny personal till kliniken, personal som också ska godkännas av kirurgkliniken. Men den personal som företaget har erbjudit som ersättning för de sjuksköterskor som de omplacerar har inte likvärdig kompetens, enligt Marianne Eriksson.

– De har aldrig jobbat i Sverige och i nuläget skulle det ta sådan tid att skola in dem, det tar en bra tid innan man känner sig trygg. Nu inför sommaren är det inte lämpligt vare sig för dem, för oss eller för patienterna. Vi skulle inte kunna hantera det, säger hon.

Även om de nio sjuksköterskorna inte jobbar heltid utan i fyraveckors-pass med två veckors ledighet emellan, så motsvarar de fem och en halv heltidstjänster.

Risken är nu stor att avdelningen i samband med att de försvinner tvingas att dra ned på fler platser än planerat inför sommaren, befarar Marianne Eriksson.

– Vi hoppas att Continuum kommer med en lösning, annars får vi se om vi kan få hjälp av andra bolag, om de har sjuksköterskor såhär i elfte timmen före sommaren, säger hon.

Bolagets besked överrumplade även landstingets inköpschef Roland Johansson, chef för enheten för av vård och läkemedel på Inköp Sörmland Västmanland.

– Vi är förvånade och tycker att det är jättekonstigt. De har med väldigt kort varsel gjort ett personalbyte, konstaterar han.

Detta är nu ett pågående ärende mellan Continuum och Landstinget Sörmland och landstingets upphandlingsenhet för en dialog med bolaget.

– Nu ger vi dem tid och möjlighet att leverera den personal som krävs, säger Roland Johansson.

Landstinget Sörmland kan i detta läge ta in personal från någon annan firma, men då blir bolaget Continuum stå för mellanskillnaden.

Enligt avtalets bytesklausul blir företaget skyldigt vite om tjänsterna helt uteblir.

Lars Hezsö, vd, Continuum, uppger i sin tur att företaget håller på att ersätta de nio hyrsjuksköterskorna på kirurgkliniken med ny personal som enligt avtalet har likvärdig kompetens.

Han kan inte ge något svar på skälet till omplaceringen.

– Det finns inget entydigt svar på den frågan. Det beror på, säger han till Sjukhusläkaren.

Sjukhusläkaren har sökt hyrsjuksköterskorna som är anställda via bolaget, för en kommentar.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera