Nyhetsarkiv

Plan på avlastande närakut vid Sabbatsberg stoppas

Patientflödet till S:t Görans sjukhus akutmottagning fortsätter att öka, enligt chefläkare Lennart Wennerström. Nu har också planen på en avlastande närakut vid Sabbatsbergs sjukhus till hösten stoppats, kan Sjukhusläkaren avslöja.

Patientströmmen till akutmottagningen vid Capio S:t Görans sjukhus har ökat med fem procent de senaste åren och flödet fortsätter att öka. Det uppger Lennart Wennerström, chefläkare och vice VD på sjukhuset, för Sjukhusläkaren.

– Vissa veckor har vi lite fler patienter på akuten än SÖS, säger han.

Båda akutmottagningarna har ett flöde på omkring  95 000 besök per år. Patientflödet till Södersjukhusets akutmottagning  har traditionellt varit större, enligt Lennart Wennerström.

– Men nu har SÖS fått ett minskat flöde, delvis på grund av Rosenlunds närakut, säger han.

Samtidigt som de tyngre patienterna på S:t Görans akutmottagning har ökat i samband med intensivakutens nya uppdrag på NKS, avlastar länets närakuter akutmottagningarna från just lättare ortopedpatienter, enligt Lennart Wennerström. Han skulle gärna se en närakut också i närheten vid S:t Görans sjukhus.

Tanken var också att en närakut vid Sabbatsbergs sjukhus skulle vara på plats i höst för att avlasta S:t Görans akutmottagning.

En plan som precis nyligen dock övergavs.

Vid Sabbatsbergs sjukhus ska lokalerna nämligen stamrenoveras och står färdiga först år 2020.

– Lokalerna var i sämre skick än vi visste från början, säger Anna Ingmansson, avdelningschef Närsjukvården vid Stockholms läns landsting, till Sjukhusläkaren.

Nu under tisdagen den 19 juni ska Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting därför fatta beslut om att få göra en upphandling när det gäller uppdraget att i stället upprätta en ny närakut någon annanstans i innerstaden, meddelar hon.

Sedan återstår att se vilka tänkbara intressenter som vill ta sig an uppdraget.

Men att få till den nya närakuten under hösten 2018, så som planen var först, är otänkbart, medger Anna Ingmansson.

– Det är tekniskt omöjligt. Det kommer att dröja in på 2019. Men vi har nio andra närakuter i länet och ett brett utbud av husläkarmottagningar. Så vi sitter inte i sjön, säger Anna Ingmansson till Sjukhusläkaren.

Att få till en ny närakut till hösten är tekniskt omöjligt. Anna Ingmansson, avdelningschef, Närsjukvård, Stockholms läns landsting. 

Inte heller Lennart Wennerströms förhoppning om en närakut i nära anslutning till Sankt Görans sjukhus verkar kunna infrias, konstaterar han själv. Tomten vid sjukhuset är för närvarande mycket av en byggarbetsplats och hittills har man inte anvisat till någon annan lokal i närheten.

En närakut på sjukhusområdet skulle i så fall dessutom tvingas bygga upp en egen röntgenavdelning, eftersom den rent avtalsmässigt inte kan använda sig av den röntgenavdelning som redan finns på Sankt Görans sjukhus. Och ett krav på närakuterna är just att de ska ha en röntgenavdelning.

Lennart Wennström, chefläkare vid Capio S:t Görans sjukhus.

Men än så länge klarar S:t Görans akutmottagning det ökade patientflödet, enligt Lennart Wennström.

– Vi försöker hålla jämna steg med det och har beslutat att öka antalet vårdlag på akuten i form av akutläkare, som kan gå in på både medicin, kirurg och ortoped och användas där de behövs bäst, säger han.

Det ökade trycket beror till viss del på den nya intensivakuten vid Nya Karolinska i Solna, som ersatte den tidigare akutmottagningen där. I enlighet med sitt nya uppdrag tar intensivakuten vid NKS endast emot de svårast sjuka patienterna och hänvisar övriga till andra akutsjukhus. Något som har resulterat i att intensivakuten gapar tom, medan flera andra akutmottagningar i länet får kämpa med ett ökat patientflöde.

Med ett så stort tryck på akutmottagningen är det enligt Lennart Wennström svårt att arbeta i enlighet med landstingets nya hänvisningsstöd, som innebär att länets akutmottagningar nu ska kunna neka patienter som inte uppfyller vissa kriterier, att komma in på akuten.

– Det blir svårt för oss, som inte har någon närakut i området. Så vi skickar inte iväg en äldre person bara för att den inte uppfyller kriterierna för akutvård, utan tar hand om den personen ändå, säger Lennart Wennerström.

I stället inväntar man att mer hänvisning till rätt vård ska ske redan när personen ringer 1177 Vårdguiden, tillägger han.

Läs även https://www.sjukhuslakaren.se/akutmottagningar-ska-hanvisa-patienter-som-inte-uppfyller-kriterier-for-akuten-till-annan-vard/

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera