Pionjären Inge Hesselius har avlidit

Inge var ordförande i Överläkarföreningen (nuvarande Sjukhusläkarföreningen) under åren 1987 – 1996. Han hade dessutom flera tunga Läkarförbunds­uppdrag. Bland annat var han vice ordförande under en tid.

Inge drev aktivt och framgångsrikt framförallt frågor om ledarskap, sjukvårdsorganisation och fortbildning.

Genom sitt arbete lade han grunden för Överläkarföreningens moderna inflytande inom och utom Läkarförbundet, samt internationellt.

Inge tog initiativ till och startade tidningen Överläkaren (nuvarande Sjukhusläkaren) 1989. Detta förstärkte kraftigt föreningens inflytande internt inom Läkarförbundet, men gav också föreningen möjlighet att påverka omvärlden genom aktiv information.

Många är det som med gläjde minns hur Inge framgångsrikt organiserade och genomförde föreningens 100-årsjubileum 1995.

Det var alltid lika lärorikt, stimulerande och glädje­fyllt att arbeta med Inge.

Bengt Ehrenberg

Ur Sjukhusläkaren 2021-01