Nyhetsarkiv

Personalkonsulten notoriskt kriminell

Trots att Västernorrlands läns landsting har ett ramavtal med flera olika konsultföretag, valde Sigbjörn Olofsson att gå utanför avtalet och istället vända sig direkt till konsulten IngMarie Bäcklin.

Sigbjörn Olofsson hade tidigare arbetat tillsammans med henne i Stockholm och hon rekryterades till Sundsvalls sjukhus för sina ”goda meriter”.

IngMarie Bäcklin har gjort sig känd för att vara en tuffing och expert på att säga upp folk. Under sin karriär uppger hon själv att hon sagt upp runt 7 000 anställda: ”Det allra svåraste är att vara saklig och klar och ändå ha medkänsla”. Citatet är hämtat ur tidningen Chef.

Förutom att vara expert på att säga upp folk har hon också ett kriminellt förflutet. Domar från Stockholms tingsrätt visar en bild av en kvinna som notoriskt missbrukat sin ställning och som lurat sina arbetsgivare, struntat i att betala räkningar och nonchalerat tingsrättens kallelser till förhandlingar.

Bedrog företaget där hon var personalchef

Den 1 juni 2004 anställdes hon som personalchef på företaget Strängbetong. Nio månader senare fick företaget ett inkassokrav med två fakturor på drygt 90 000 kronor. Det visade sig att IngMarie Bäcklin använt sitt företagskort för privata inköp.

När ekonomichefen uppmanar henne att betala för företagets utlägg av hennes privata inköp, säger sig IngMarie Bäcklin inse att hon gjort fel och försäkrar att hon snarast ska betala tillbaka pengarna.

Trots kontinuerliga påstötningar betalas inte beloppet. IngMarie Bäcklin berättar att hon haft svårt att sälja aktier då kursen varit dålig, men att beloppet snarast ska betalas. Hon ber samtidigt om kontonumret till Strängbetong. En månad senare får företaget ett besked från Kronofogdemyndigheten att utmätning skett i IngMarie Bäcklins lön med cirka 15 000 kronor i månaden. Utmätningen gällde fem enskilda skulder på 58 000 kronor som fastställts i två domar 2003 och 2004.

Tiden går. Strängbetong upprepar sitt betalningskrav. IngMarie Bäcklin berättar då att hon sålt sin lägenhet på franska rivieran och köpt en mindre lägenhet. Mellanskillnaden blev en miljon kronor och nu lovar hon att använda en del av pengarna för att lösa skulden till Strängbetong. Men under tiden hinner företaget få ytterligare sex fakturor på tiotusentals kronor per styck och Ingmarie Bäcklins skuld har nu vuxit till över 400 000 kronor.

Levde lyxliv för pengarna

Kopior av fakturor visar att IngMarie Bäcklin fortsätter att handla på företagskortet. Det är långa listor på belopp som debiterats för restaurangbesök på Prinsen och Sturehof i Stockholm, men också i Spanien och på franska rivieran, inköp av antikviteter och äkta mattor, dyra klädinköp på affärer som NK, Laura Ashley och Ralph Lauren, lyxkonsumtion av parfym och kosmetika, inköp av glas och möbler på Nordiska möbelgalleriet.

I september får hon slutligen sparken från Strängbetong och är då skyldig företaget över en halv miljon kronor.

Hon stäms för skadestånd för brott och döms i Stockholms tingsrätt i mars 2007. Som grund för domen anges: ”IngMarie Bäcklin har orsakat Strängbetong ekonomisk skada genom brott i form av bedrägeri, alternativt bedrägligt beteende…Gärningen har begåtts uppsåtligen i de flesta fall inom Sverige, men även i Spanien och Finland”.

Det är bara en av flera domar som finns registrerade i Stockholms tingsrätt.

I september 2003 vräks hon från sin lägenhet på Almlöfsgatan i Stockholm på grund av att hon inte betalat sina hyror. Skulden uppgår då till över 100 000 kronor.

Drygt sju månader senare stäms hon av en flyttfirma som utfört packning och flytt av hennes bohag från en lägenhet på Birger Jarlsgatan. Ingmarie Bäcklin vägrar att betala räkningen för flytten, inte heller betalar hon för magasineringen av sina möbler. När tingsrätten kallar till förhandling dyker hon inte upp och döms senare att betala cirka 30 000 kronor.

Efterspelet kan bli
dyrt för landstinget

Svidande kritik riktas mot landstingsledningens skandalösa rekryteringsprocess och mot sjukhusdirektören Sigbjörn Olofssons val av konsult. Själv förnekar han att han kände till domarna i tingsrätten, han förnekar även han kände till att IngMarie Bäcklin fått sparken som personalchef på Huddinge sjukhus.

IngMarie Bäcklins korta anställning kan nu stå Landstinget i Västernorrland dyrt.

Det avtal IngMarie Bäcklin tecknade med landstinget Västernorrland för hennes företag Business Results räkning skulle ha kostat landstinget 13.000 kr om dagen.

IngMarie Bäcklin har nu skickat in sin sluträkning till landstinget Västernorrland där hon kräver ersättning för sin arbetsinsats och omkostnader.

Summan är hemlig och parterna är inte överens så det ser ut som att IngMarie Bäcklin än en gång kommer att kallas till rätten.

Bedragare och nolltaxerare
Trots att IngMarie Bäcklin tar 13 000 kronor om dagen har hon nolltaxerat de senaste åren.

Till skattemyndigheten har hon uppgett att hon lever på sin man.
IngMarie Bäcklin har dömts ett flertal gånger i Stockholms tingsrätt sedan 2003 visar Sjukhusläkarens granskning.

Nu har det också visat sig att IngMarie Bäcklins CV inte heller stämmer med verkligheten

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera