Pejling: Hur möter regioner och sjukhus cyberhoten?
Myndigheter varnar för att cyberhoten mot sjukvården ökar och blir mer avancerade. Men hur bör regioner och sjukhus skydda sig? Och hur arbetar de i dag med dessa frågor? Sjukhusläkaren har gjort nedslag på olika håll för att få en aktuell bild av läget.
Artikeln ingår i temat Cyberhoten ökar – och nu är även sjukvården en måltavlaRegion Stockholm. Södersjukhuset får allt mer stöd från Region Stockholms gemensamma säkerhetsfunktion, Region Stockholm CERT. Anledningen är de eskalerande IT-hoten mot sjukvård i Sverige och övriga världen.
Läs mer: Södersjukhuset får mer centralt stöd för att möta utvecklingen med IT-hot
Västra Götalandsregionen. IT-organisationen VGR IT har beslutat om en extra satsning på 42 miljoner kronor under två år helt dedikerad till att stärka IT-säkerheten i system och infrastruktur.
Läs mer: I VGR har antalet som jobbar med IT-säkerhet ökat från 10 till 25 på tre år
Region Skåne. Regionen har ett upplägg med outsourcad drift och säkerhet inom IT som innebär att stora delar av IT-frågorna som rör Skånes universitetssjukhus i praktiken sköts av Tietoevry, men även andra underleverantörer. Frågor om exempelvis klient- och nätverksskydd ligger således inte hos sjukhuset eller regionen i första hand.
Läs mer: Region Skåne unikt med outsourcad IT-säkerhet
Region Västerbotten. Trots att den ökade digitaliseringen ständigt ställer nya krav på IT-säkerhet har IT Västerbotten som ger stöd till regionens verksamheter inte fått mer resurser de senaste åren.
Läs mer: ”Verksamhetschef: Det kommer krävas mer IT-resurser”
Region Jönköpings län. I Region Jönköping har IT-centrums uppdrag växt de senaste åren och det fortsätter att växa. Det säger Ylva Linderstam, chefsarkitekt och IT-säkerhetschef.
Läs mer: ”Vi ser ett behov av att IT-säkerhetsorganisaitonen ska växa de närmaste åren”
Region Sörmland. Regionens IT-organisation har i dagsläget 135 anställda, varav ungefär 8–10 personer har arbetsuppgifter som mer direkt är kopplade till IT-säkerhet.
Läs mer: ”Vi arbetar aktivt utifrån information kring hotbilder”
Region Västmanland. IT-organisationen som ska skydda hälso- och sjukvården i Region Västmanland har i huvudsak samma resurser i dagsläget som för tre år sedan. Samtidigt har IT-säkerhet blivit ett mer prioriterat område som allt fler arbetar med i sitt dagliga arbete. Det säger Jan Hallberg, administrativ direktör i regionen.
Läs mer: ”Direktör: Allt fler arbetar med IT-säkerhet i sin yrkesvardag”