”Patientperspektivet viktigt för sjukhusläkare”
Paradigmskiftet mot en sjukvård och omsorg i samverkan och utifrån behov, har redan börjat i det tysta. Det var utgångspunkten för ett välbesökt frukostseminarium i Stockholm i går, ett seminarium som nu kan ses på webben.
Presentationen av skriften ”Hälso- och sjukvårdens och omsorgens viktiga paradigmskifte” på Nalen i går följdes av ett livligt seminarium med många deltagare.
Paradigmskiftet det sägs handla om, gäller framför allt patienter med stort vårdbehov, mulitsjuka patienter, betonade rapportförfattaren och trendanalytikern Dag Norén, Implement Consulting Group, under sin inledande presentation. Det handlar om att vända på steken och identifiera och utgå från patienternas behov i stället för från organisationens kompetenser och uppbyggnad. Centralt är sjukvårdens och omsorgens samverkan med patienterna, samverkan mellan yrkesgrupper och mellan olika nivåer och aktörer inom landsting och verksamheter.
Redan i dag pågår skiftet men det största hindret för omställningsprocessen är brist på tid att utveckla lösningar, enligt Dag Norén.
– I dag hinner bara skapa lösningar för dagen, vi måste sätta igång utvecklingsavdelningar inom vården så vi hinner med att jobba med de frågorna samtidigt som vi måste lösa dagens problem.
Under hearingen diskuterades bland annat hur dessa lösningar kan se ut.
För patientperspektivet, det som hela tiden lyftes fram som det viktiga, stod Anders Lönnberg, ordförande i Storstockholms Diabetesförening. Han tyckte sig inte se särskilt mycket av det paradigmskiftet som diskuterats och konstaterade att konsortiet som står bakom rapporten är patientfritt.
– Alla talar om patienterna men ingen ser dem, sa han.
Dagens vård beskrev han som en paradox där kroniker pressas in i akutsjukvårdens kostym.
Karin Båtelson, ordförande i Sjukhusläkarna och vice ordförande i Läkarförbundet, som deltagit i arbetet med rapporten, tyckte att det var bra med Anders Lönnbergs ”utfall”.
– Vi påtalade att patienterna inte var riktigt delaktiga i utformandet. För sjukhusläkare är patientperspektivet väldigt viktigt, vi kan inte fungera om vi inte vet att patienten blir omhändertagen på andra sidan väggen inom sjukhuset och i primärvård, kommun, rehabilitering och prevention. Det är viktigt att få till förändringar.
Andra som medverkade i seminariet var bland annat Mats Brommels, professor i Medical Mangement vid Karolinska institutet, Agneta Karlsson (S), statssekreterare på socialdepartementet, Heidi Stensmyren, Läkarförbundet, Emma Spak, Sylf, Stefan Jutterdal från Fysioterapeuterna och Sineva Ribeiro från Vårdförbundet.
Rapporten har fått stöd av bland annat Läkarförbundet, Fysioterapeuterna, Vårdförbundet, Region Skåne och Svenskt Näringsliv.
Seminariet finns nu att se på webben, titta här.