Patientmiljard ska öka tillgängligheten
Skärpt vårdgaranti och patientkontrakt. Nu satsar regeringen en miljard kronor på att öka tillgängligheten i vården.
Enligt flera av vårdgarantins mått har tillgängligheten försämrats – det vill regeringen komma tillrätta med med hjälp av en patientmiljard – som presenterades bland annat i stadsministerns 1:a majtal.
Satsningen består av två delar: skärpt vårdgaranti i primärvården samt patientkontrakt.
”När det gäller den skärpta vårdgarantin är tanken att pengarna från patientmiljarden ska användas till ändrade öppettider och nya och utvecklade arbetssätt, rekrytering av personal, digitala kontaktvägar för patienterna och liknande åtgärder som ger patienten en snabbare vård än med dagens vårdgaranti”, skriver regeringen på sin hemsida.
Patientkontraktet i sin tur ska hindra patienter med många vårdkontakter och komplexa behov från att falla mellan stolarna genom att fungera som en sammanhållen plan över inplanerade vårdinsatser.
”Här kan pengarna från patientmiljarden för snabb vård användas för rekrytering av personal på vårdcentraler och övrig primärvård, för utbildning och etablering av en fast vårdkontakt samt nödvändiga IT-investeringar för att kunna samordna planering, underlätta tidsbokning och följa patientens väg genom vården.” menar regeringen.
Citat från Stefan Löfwens tal 1 maj:
”Redan idag kan vi lansera en ny reform för att korta vårdköerna. Om du känner av symtom, om du anar att något inte står rätt till, då skall samhället finnas där för dig på direkten.
Det tidigare bonussystemet för att korta köerna har uppmuntrat till trixande med statistiken, och dömts ut av läkarförbundet. Vi tillför i stället en miljard kronor till snabb vård för patientens bästa. Vi tar tag i köproblemet i grunden, genom nya arbetssätt och snabbare tillgång till primärvården. Vi påbörjar också arbetet med patientkontrakt, som gör att patienter med komplexa behov får en plan för hur deras vård ska genomföras på så kort tid som möjligt.”
Om du känner av symtom, om du anar att något inte står rätt till, då skall samhället finnas där för dig på direkten. Samhället? Vad menas? Nya arbetssätt? Kan någon förklara vad det är frågan om? Vem skall patientkontraktet tecknas med? Och vad innebär det?
Inte någon makthavare (Stefan Löfwen, Gabriel Wikström, Anders Henriksson/SKL, Göran Stiernstedt, Anna Nergårdh) tar upp huvudproblemet med allmänläkarbristen. Men det kanske ordnar sig med nya arbetssätt och digitala innovationer?
Så här skriver regeringen: http://www.regeringen.se/artiklar/2017/05/patientmiljard-for-snabb-vard/
Det finns en del att arbeta med för Läkarförbundet