Patienter kan säga nej till läkarstudenter

Enligt nya riktlinjer för klinisk undervisning kan patienter neka läkarstudenter att finnas med i besöksrummet, det rapporterar SVT.

Enligt de nya riktlinjerna för klinisk undervisning har en patient rätt att säga nej till att läkar- och sjuksköterskestudenter finns med under en undersökning. Enligt SVT räcker ett frivilligt informerat samtycke, det vill säga att patienten informerats i kallelsen eller genom anslag i väntrummet, vid operation, vårdbesök eller ronder. Vid andra tillfällen, så som en undersökning som vårdpersonalen tror kan upplevas som obehaglig av patienten, måste dock läkare eller sjuksköterskor försäkra sig om att patienten ger sitt godkännande. Däremot finns det andra tillfällen då värdet av att ge utbildning till studenterna väger tyngre – till exempel då vård ges till medvetslösa patienter på akuten.

Ur Sjukhusläkaren 2019-04

Tema: Intensivvård / De riskfyllda flyttarna har mer än fördubblats på tio år / Studie visar: Ökad risk att dö efter förflyttning på grund av resursbrist / Intensivvårdsregistrets ordförande efterlyser fler intermediärvårdsplatser / Läkare på Huddinge: Vi behöver dubbelt så många IVA-platser / Flytten av patienter ska minskas drastiskt - men problemen kvarstår / Pressat läge på Sveriges största intensivvårdsenhet / Sjukhusläkaren har pejlat läget från norr till syd