Nyhetsarkiv

Patienter kan säga nej till läkarstudenter

Enligt nya riktlinjer för klinisk undervisning kan patienter neka läkarstudenter att finnas med i besöksrummet, det rapporterar SVT.

Enligt de nya riktlinjerna för klinisk undervisning har en patient rätt att säga nej till att läkar- och sjuksköterskestudenter finns med under en undersökning. Enligt SVT räcker ett frivilligt informerat samtycke, det vill säga att patienten informerats i kallelsen eller genom anslag i väntrummet, vid operation, vårdbesök eller ronder. Vid andra tillfällen, så som en undersökning som vårdpersonalen tror kan upplevas som obehaglig av patienten, måste dock läkare eller sjuksköterskor försäkra sig om att patienten ger sitt godkännande. Däremot finns det andra tillfällen då värdet av att ge utbildning till studenterna väger tyngre – till exempel då vård ges till medvetslösa patienter på akuten.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera