Patienter dog trots att operationerna lyckades – det fick Bengt Jeppsson att intressera sig för matens inverkan
Bengt Jeppssons intresse för matens inverkan på kroppens läkning kom ursprungligen av att patienter dog trots att operationen varit lyckad. Detta på grund av att bakterier kom ut i blodet och orsakade blodförgiftning och organkollaps.
Ett nära samarbete mellan kirurger och livsmedelsforskare i Lund på 1980-talet visade, på ett banbrytande sätt, vikten av rätt tarmflora för att förhindra tarmläckage och blodförgiftning.
Deras forskning lyfte fram bakterien Lactobacillus plantarum som en verklig räddare av mage och liv. Det tog gruppen närmare fem år innan de kunde visa på fördelarna med lactobaciller, mjölksyrabakterier, som probiotika.
Immunförsvaret stärks
Intresset för lactobaciller hade tidigare inte varit så stort eftersom de inte orsakade sjukdomar. Nu kunde man visa att Lactobacillus plantarum har till uppgift att skapa en miljö i tarmen som gör att skadliga bakterier inte kan ta över. Genom att tillföra nyttiga bakterier minskas utrymmet för de sjukdomsalstrande bakterierna. Mjölksyreproduktionen ändrar pH-värdet och immunförsvaret stärks. De tillförda bakterierna ger dessutom ett positivt tillskott av näring.
Produkter som Proviva och ProbiMage där Lactobacillus plantarum 299v, ingår bygger på Lundagruppens upptäckt, och finns att köpa ute i vanliga livsmedelsaffärer.
Han konstaterar att sjuksköterskor och annan vårdpersonal har haft en större acceptans för probiotika än vad läkare har haft.
– De har varit mer skeptiska och krävt mer vetenskapliga bevis, något som inte är lika enkelt när det handlar om livsmedel som om läkemedel, konstaterar han.
Bengt Jeppsson delar i dag sin arbetstid mellan Functional Food Science Center i Lund och kirurgkliniken vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.
Snabbare återhämtning
Han menar att störningar i patientens tarmflora i samband med operation, intag av antibiotika och andra behandlingar bör tas på största allvar. Han pekar också på att det i dag finns många belägg för att ett ordentligt matintag gör att patienterna återhämtar sig betydligt snabbare efter en operation.
– En ortoped i Malmö genomförde nyligen en studie där han gav en grupp äldre kvinnor med höftfraktur extra näringstillskott med protein. Det visade sig att de återhämtade sig betydligt snabbare än de som inte fick något tillskott, berättar Bengt Jeppsson.
Han arbetar nu med två spännande projekt, ett där man granskar om fettlever och övervikt uppstår genom ett ökat fettupptag i tarmen på grund av inflammationer och bakterier. I ett annat projekt tittar man på om man kan minska problemen med tarmen bland patienter inom äldrevården genom att tillföra lactobaciller.