Nyhetsarkiv

Paracetamol tas bort ur butik

Från och med 1 november får receptfria tabletter med paracetamol bara säljas på apotek. Det har Läkemedelsverket beslutat.

Skälet är det ökande antal förgiftningar av paracetamol. 2009 började det säljas i vanliga livsmedelsaffärer men ökningen av förgiftningsfall sträcker sig längre tillbaka än så.

Läkemedelsverket har sammanställt data över förgiftningar med paracetamol ur en lång rad register för åren 2000 till 2013. Bara mellan 2009 och 2013 steg antalet fall med 40 procent.

Det är endast de vanliga paracetamoltabletter som förbjuds för försäljning utanför apotek. Stolpiller, paracetamol i flytande form eller som brustabletter får fortsätta att säljas i till exempel livsmedelsaffärer och bensinmackar.

– Paracetamol i den vanliga tablettformen står för de flesta förgiftningsfallen, det är därför vi begränsar tillgängligheten till just den beredningsformen, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, i en kommentar.

Mark Personne, överläkare på Giftinforamtionscentralen, räknar inte med några snabba resultat.

– Den som vill ha tag på paracetamol har fortfarande lätt att köpa via apotek eller så har man lagrat hemma, så vi kommer inte se någon stor förändring i det första skedet. Men jag hoppas att det är inledande steg till att få ned den här bekymmersamma problematiken, säger han till Sveriges Radio.

Rätt använt är paracetamol säkert att använda, betonar Läkemedelsverket på sin hemsida. Vid överdosering finns risk för mycket allvarliga biverkningar som kan leda till leverskada och dödsfall.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera