Nyhetsarkiv

Paolo Macchiarini får sparken

Kirurgen Paolo Macchiarini avskedas från sin anställning som forskare vid Karolinska Institutet, efter ett beslut från personalansvarsnämnden idag.

Paolo Macchiarini kommer omgående att få besked om att hans anställning upphör. Personalansvarsnämnden listar bland annat följande skäl till avskedet.

  • Paolo Macchiarinis verksamhet vid Kuban State Medical University i Krasnodar är oförenlig med KI:s värdegrunder och har skadat KI:s anseende.
  • Paolo Macchiarini har inte sanningsenligt och fullständigt redovisat sina bisysslor.
  • Paolo Macchiarini har lämnat oriktiga eller missvisande uppgifter i de CV han har lämnat in till KI
  • Paolo Macchiarini har visat oaktsamhet i forskning enligt KI:s utredning 2015.

— Det är omöjligt för KI att fortsättningsvis ha något som helst samarbete med Paolo Macchiarini. Han har agerat på ett sätt som har fått mycket tragiska konsekvenser för drabbade individer och deras familjer. Hans agerande har skadat förtroendet för KI och för forskningen generellt sett, säger personaldirektör Mats Engelbrektson.

Karolinska Institutet meddelar i ett pressmeddelande att man inte har ytterligare kommentarer till avskedandet.

Krönika
Bertil Hagström

Orisken är mycket större än risken

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-04

Så stor är operationsskulden – region för region / sjukhus för sjukhus / Vad behövs nu då? / "Vi behöver större marginaler till vardags – inte för en pandemi" / De klarade covid-19-stormen / Professionalismens återkomst / "Yngre läkare har utnyttjats" / Kan en pandemi rå på administrationssamhället? / Krönikor / Porträttet: Anna Rask-Andersen / Från facklig till chef och tillbaka

Prenumerera