Nyhetsarkiv

Paolo Macchiarini får sparken

Kirurgen Paolo Macchiarini avskedas från sin anställning som forskare vid Karolinska Institutet, efter ett beslut från personalansvarsnämnden idag.

Paolo Macchiarini kommer omgående att få besked om att hans anställning upphör. Personalansvarsnämnden listar bland annat följande skäl till avskedet.

  • Paolo Macchiarinis verksamhet vid Kuban State Medical University i Krasnodar är oförenlig med KI:s värdegrunder och har skadat KI:s anseende.
  • Paolo Macchiarini har inte sanningsenligt och fullständigt redovisat sina bisysslor.
  • Paolo Macchiarini har lämnat oriktiga eller missvisande uppgifter i de CV han har lämnat in till KI
  • Paolo Macchiarini har visat oaktsamhet i forskning enligt KI:s utredning 2015.

— Det är omöjligt för KI att fortsättningsvis ha något som helst samarbete med Paolo Macchiarini. Han har agerat på ett sätt som har fått mycket tragiska konsekvenser för drabbade individer och deras familjer. Hans agerande har skadat förtroendet för KI och för forskningen generellt sett, säger personaldirektör Mats Engelbrektson.

Karolinska Institutet meddelar i ett pressmeddelande att man inte har ytterligare kommentarer till avskedandet.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera