Nyhetsarkiv

På kort tid raserades klinikens unika kompetens

Johan Ursberg har varit studierektor på ögonkliniken i Helsingborg sedan i somras. Under den tiden har han fått kämpa hårt för att vända utvecklingen och åter skapa möjlighet för specialisterna att ge tillräcklig klinisk handledning till ST-läkarna.

– På kort tid gick vi från att vara en väldigt kompetent klinik – bland de bättre ögonklinikerna i Sverige – som höll nationella ST-kurser här på plats i Helsingborg till ett tapp på elva doktorer samt tre ST-läkare som valde att gå till SUS i stället. Det har aldrig hänt förut i den här klinikens historia att någon ST-läkare har lämnat.

Johan Ursberg delar Maria Tyrbergs bild av att det var ett allt mer pressat schema för specialisterna i de ökade produktionskravens spår som var huvudorsaken till att den kliniska handledningen blev lidande – och den springande punkten till att så många läkare valde att lämna kliniken.

– Det är oerhört viktigt att man aldrig sätter produktion före utbildning. Då blir det en negativ spiral och det ser vi konsekvenserna av nu. Sedan finns det viss latens i detta för vi har faktiskt lyckats åtgärda huvudproblemen nu, men under förra året när det var som värst påbörjade de här läkarna processen att söka nya tjänster och det är det vi ser konsekvenserna av nu.

Men trots att man nu på pappret har lyckats frigöra tid för precis lika mycket handledning som tidigare, kvarstår det stora kompetenstappet som uppstod när elva erfarna läkare valde att sluta under ett års tid, berättar Johan Ursberg.

– Vi var unika här hos oss – vi höll kurser som normalt sett bara universitets­sjukhusen gör. Så är det inte längre. Några av våra specialister gick till privata konkurrenter, några gick till SUS och några till Halmstad. Det finns helt enkelt inte riktigt samma möjligheter att lära sig här som det fanns förut.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera