Nyhetsarkiv

På andra sidan

Hur var preklintentan då? Även den kändes smått overklig. Jag brukar må riktigt dåligt inför tentor. Ju närmre jag kommer desto värre blir min pretentapanikångest, det är en oskriven regel. Men den här gången kom aldrig den känslan. Som närmast var jag nog när jag satt med förmiddagsdelen av tentan i handen, det korta ögonblicket innan jag faktiskt fick se vilka teman som skulle avhandlas under den första delen av tentan.

Blodsocker, hjärta och njure inklusive syra-bas. Tre saker som fick hela en dag vardera av mitt preklinpluggande faktiskt och tre saker som är riktigt intressanta att läsa om. Egentligen är större delen av all teori vi läser intressant, om inte annat med tanke på hur otroligt relevant den är, men vissa saker passar en helt enkelt mer än andra. Om någon hade sagt till mig när vi först presenterades för syra-bas att det skulle komma att vara en av mina styrkor på preklintentan så hade jag aldrig kunnat tro det.

Eftermiddagen tog ned mig på jorden igen och påminde mig om att det finns saker jag fortfarande behöver snöa in på betydligt grundligare. Neurologi, VetU och etik inom vården, för att sammanfatta andra delen av preklintentan. Smärthämning borde jag ha läst mer om och screening för bröst- och livmoderhalscancer kunde jag inte beskriva så detaljerat som jag alltså förväntas kunna. Etikfrågan var intressant till en början, men svår att ringa in. Negativa och positiva rättigheter kunde jag faktiskt skriva en hel del om, men sedan började jag få ont om tid och bläddrade framåt.

Tid. Även under diagnostiktentan så var tiden skrämmande nära att bli en begränsande faktor. Jag är inte van vid att få ont om tid under tentor, att behöva skriva mindre utförligt än jag vill, enbart för att vara säker på att hinna svara på alla frågor. Men nu har det känts så, två tentor i rad alltså. Börjar tentorna bli utförligare, eller är det jag som har ändrats?

Imorgon börjar de kliniska terminerna på riktigt. Då lämnar jag preklin bakom mig och vänder blad. Äntligen! Som jag har längtat, men ändå inte riktigt trott att den här dagen faktiskt skulle komma. Nu gäller det bara att hålla tummarna för att resultatet på preklintentan, när det nu kommer, är positivt!

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-04

Graviditetspenning / Journalsystem / Millenium / Faxar

Prenumerera