Överläkare utförsäkrades – nu vill hon hjälpa andra drabbade
Trots att överläkaren Anna Bystedt led av svårartade diskbråck på flera nivåer, fick flera intyg från en neurokirurg och opererades blev hon utförsäkrad och tvingades att leva på sina egna sparpengar. Nu vill hon hjälpa andra personer som blir nekade sjukpenning – fastän de är sjuka.
För cirka två och ett halvt år sedan fick Anna Bystedt, specialist i anestesi och intensivvård, kraftiga smärtor i nacke och arm. Fastän smärtorna var högst påtagliga valde hon att fortsätta att jobba som vanligt på sin arbetsplats vid Ersta sjukhus i Stockholm. Hon drog slutsatsen att det handlade om diskbråck, och det är inte ovanligt att diskbråck läker spontant.
Men smärtorna avtog inte. I stället förvärrades hennes situation. Till slut gick det så långt att kollegorna fick tvinga henne att söka vård.
En magnetkameraundersökning visade att Anna Bystedt hade två stora diskbråck i nacken, med uttalad bentillväxt och nervrötter som hade klämts ihop. Hon fick remiss till Neurokirurgkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, där personalen berättade att det krävdes operation ifall en tids sjukgymnastik inte kunde hjälpa.
Vid den här tidpunkten hade Anna Bystedt så svår smärta och nedsatt motorik i arm och nacke att hon bara kunde stå eller i sitta i några enstaka minuter.
– Jag har alltid gillat mitt jobb, och ville inget annat än att jobba. Men min situation var så pass allvarlig att det helt enkelt inte gick, säger Anna Bystedt.
På senhösten 2017 var hon tillbaka på sin arbetsplats, men med anpassade arbetsuppgifter. Efter en tid stod det dock klart att diskbråcken inte läkte. Hennes hälsa blev sämre, och hennes namn sattes upp på väntelistan för operation.
Under tiden Anna Bystedt väntade på operation meddelade Försäkringskassan att hon var tvungen att ta ett arbete som är ”normalt förekommande på arbetsmarknaden”. I praktiken krävde myndigheten att hon skulle begära tjänstledigt eller säga upp sig för att kunna ta ett annat arbete, i stället för att arbeta 25 procent på Ersta sjukhus.
– Det var fruktansvärt. Jag kunde knappt gå. Jag kunde inte belasta armen och inte heller vrida nacken. Jag hade absolut inte klarat av ett annat arbete. Jag klarade ju knappt de anpassade arbetsuppgifterna som jag hade, säger hon.
Anna Bystedt, som sedan tidigare hade ett sjukintyg från husläkare, skickade ett intyg från en av landets ledande neurokirurger, som intygade att hennes tillstånd krävde en operation. Försäkringskassan höll dock fast vid sin åsikt: Hon var inte längre berättigad sjukpenning.
Då lämnade Anna Bystedt in en begäran om omprövning. Med sin begäran skickade hon med ett nytt intyg från neurokirurgen. Av intyget framgår att Anna inom 365 dagar sannolikt kommer att kunna arbeta 100 procent på sjukhuset. Det finns helt enkelt ett undantag i lagstiftningen, som gör det möjligt för Försäkringskassan att tillmötesgå läkare och arbetsgivare som betonar att den sjukskrivna personen inom 12 månader kan återgå till heltidsarbete.
Det jag trodde var en fungerande och rättssäker försäkring har visat sig vara allt annat än det. Anna Bystedt, överläkare
Försäkringskassan var dock orubblig. Den 4 november 2017 blev Anna Bystedt utförsäkrad.
– Det jag trodde var en fungerande och rättssäker försäkring har visat sig vara allt annat än det. Det känns djupt orättvist. Jag har verkligen jobbat och slitit, säger hon.
I mars 2018 var det dags för operation. Vid den tiden hade hon alltså varit utan sjukpenning i cirka fyra månader, och livnärde sig i stället på sparpengar.
Efter operationen fick hon emellertid ersättning – men bara under sex veckors tid och endast 25 procent av lönen. Försäkringskassan motiverade beslutet med att Anna Bystedt borde ha arbetat 100 procent fram till operationen, alternativt ha varit utan jobb helt och ställt sig till arbetsmarknadens förfogande via Arbetsförmedlingen. Även denna gång krävde hon att beslutet skulle omprövas, men fick avslag.
Under sommaren, hösten och vintern förra året trappade Anna Bystedt successivt upp arbetsmängden, utan någon sjukpenning. När hon började arbeta på 25 procent ansåg Försäkringskassan att hon inte längre hade någon försäkring.
I december förra året togs beslut om en ny operation, och i mars i år var det dags för en andra operation. Efter åtgärden, som var lyckosam, blev hon sjukskriven på 100 procent igen, och har sedan dess trappat upp arbetet gradvis. I dag jobbar hon på 75 procent.
– Jag provade att söka sjukpenning igen, men jag trodde aldrig att jag skulle få det. Men döm om min förvåning: Efter en handläggningstid på två månader – vilket i sig är helt sjukt – blev jag beviljad sjukpenning. Antagligen stod jag på ruta ett i systemet igen. Det är ju efter dag 180 som de är väldigt kritiska, säger Anna Bystedt.
Det förstärker samtidigt min övertygelse om att mycket handlar om vilken handläggare man får. Anna Bystedt, överläkare
– Det är givetvis positivt att jag fick sjukpenning. Men det förstärker samtidigt min övertygelse om att mycket handlar om vilken handläggare man får. Mycket handlar om slump. Jag har varit dålig nu också, men jag var mycket sämre när jag blev utförsäkrad. Om en rehabilitering tar mer än 180 dagar ska man inte bara bli utförsäkrad. Man sätter folk i en fruktansvärd situation.
Förra sommaren, kort tid efter att Sjukhusläkaren träffat henne, tog Anna Bystedt kontakt med Läkarförbundet för att få rättslig hjälp. Förbundet tog i sin tur kontakt med LO-TCO Rättsskydd, som gjorde bedömningen att det fanns en chans att nå framgång om man drev ärendet vidare till förvaltningsrätten. Domstolen avslog dock ärendet med motivering att ”den medicinska utredningen inte visar att Anna Bystedt har saknat arbetsförmåga i lättare fysiska arbeten som inte kräver att hon använder bägge armarna, och ett sådant arbete får anses vara vanligt förekommande på arbetsmarknaden”.
– Jag hade förberett mig på avslag. Förvaltningsrätten går ju oftast på Försäkringskassans linje. Men det var ändå ett hårt slag…
Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare vid Försäkringskassan, säger att myndigheten aldrig diskvalificerar ett läkarintyg.
– Läkaren ska utforma ett underlag för att beskriva arbetsförmågan, och vi har att bedöma om man har rätt till ersättning enligt lagen. Det är ju regelverket som är utformat på det sättet, att efter en tid ska man titta på om man kan klara ett arbete på hela arbetsmarknaden. Om man med stor sannolikhet kan återgå till arbete inom ett år kan man undantas från den bedömningen. Men det måste framgå tydligt att det är på det viset, säger hon.
Vad säger du om kritiken att systemet inte är rättssäkert?
– Vi ser till att våra handläggare får en gedigen internutbildning, och de får genom vägledning och metodstöd det stöd som de behöver för att göra handläggningen så rättssäker som möjligt.
Anna Bystedt ger dock inte mycket för det svaret. Nu ligger ärendet hos kammarrätten. Hon säger att det till viss del handlar om pengarna, som hon anser att hon har rätt till. Men det viktigaste är att få principiell upprättelse, som hon kallar det.
– Förutom att jag tycker att systemet är djupt orättvist – jag tänker på alla som inte har samma förutsättningar som jag har – känner jag mig verkligen kränkt. Att en handläggare utan medicinsk utbildning ska ha rätt att överpröva en läkares intyg – det är inte klokt.
Vid sidan av kammarrättens besked väntar Anna Bystedt på att få tid för en ny operation. Sedan operationen i våras har smärtan på det hela taget blivit något lindrigare, men hon har fortfarande ont i en tredjedel av handen och i utkanten av armen. I dessa områden är smärtan lika påtaglig som före den första operationen.
Det är skrämmande när det är så svårt att få rätt i rättssystemet. Anna Bystedt, överläkare
– Jag vill gärna berätta om det jag har varit med om. Förhoppningsvis kan det vara till hjälp för andra som är i liknande situationer.
Hon har flera konkreta tips: Att ha en ekonomisk buffert, att lyssna på sin kropp, att söka hjälp i tid, att ha en privat sjukförsäkring och att skydda sin SGI, sin sjukpenningsgrundande inkomst.
– Jag trodde aldrig att jag skulle bli långtidssjukskriven, men man styr som bekant inte över allt. Att Försäkringskassan vill skydda sin egen rygg kan jag förstå, men det är skrämmande när det är så svårt att få rätt i rättssystemet. Det krävs en förändring på politisk nivå, säger Anna Bystedt.
Jaha, låter inte bra.
Håller med alla som är sjuka o kan bli sjuka så har vi vår rätt att få vår sjukförsäkring som vi alla betalar för. Läkarintyg ska gälla många utan inkomst lever på 0 kr å kaos
Det är hemskt. Jag befinner mig i en liknande situation. Ska göra ryggoperation efter sommaren. O i augusti vill försäkringskassan stänga av mig. Har hållt på med min rygg i ett år nu äntligen ska jag opereras å då ska de stänga av mig. Vad ska man göra.
Hej jag är själv drabbad av FK och regeringens sätt att behandla medborgare.
Jag drabbades av en arbetsskada påväg till jobbet på en läkarmottagning där jag jobbade. FK har strulat och ljugit sedan dess.
Nu har jag varit utförsäkrad och FK har plockat bort min skada som en arbetsskada så jag får ingen livränta heller. Förvaltningsrätten är politiskt styrd så man får aldrig rätt där.
Nu har jag tränat mig tillbaka så jag har viss arbetsförmåga och har arbetspraktik på en jurist firman.
Jag och några andra har precis startat en förening som heter VI FINNS där jag är vise ordföranden föreningen kommer bland annat går på rättegångar så att det finns vittnesmål på hur det fungerar och så att den drabbade har stöd.
Vi Finns är väldigt nystartade men vi har varit med på några rättegångar var av en stälde jag och min kollega upp och drev fallet i muntlig förhandling och vi van mot FK i förvaltningsrätten.
Föreningen är under uppbyggnad men vi har FB grupp Försäkringskassanupproret Med ca 710000 medlemmar som ligger under föreningen.
Vi har tänkt att söka samarbete med tillexempel läkare, vårdpersonal, jurister och advokater. För att nämna några. Eftersom jag själv har jobbat på en läkarmottagning och började se hur våra patienter började få mer och mer svårigheter med FK redan 1994 så ser jag att detta problem hareskalerat i etapper sedan dess.
Hej ,
Min fru har också drabbats av utförsäkring. Hon opererade ryggen första gången för 6 års sedan fick en steloperation med 12 skruvar och stänger i mellan.
Efter läkning så lyckades hon komma tillbaka till arbetet. Sedan så återkom besvären och hon fick gå igenom nervrots blockader med mera för att se hur och vad som skulle opereras.
Under denna tid så jagade FK henne, fast hon hade intyg från läkarna på Spinecenter som sa att hon inte kan utföra något som helst arbete.
Hon måste gå till Arbetsförmedlingen enligt FK, vilket hon gjorde men dom kunde inte hjälpa henne med jobb på grund av hennes skador.
Nu är hon opererad igen med resultatet av 18 skruvar och nya stänger. men hon får ingen sjukersättning. Operationen utfördes i slutat av sep 2020.
Vi har nu 2 ärenden hos förvaltningsrätten först med att hon inte fått ersättning sedan 2018-05-26 samt att hon är utförsäkrad.
Vi har varit i kontakt med många handläggare på telefon och i möten, men det har gått prestige.
Skulle gärna vilja komma i kontakt med er om” Vi finns” och se vad som går att påverka.
MVH
Tommi
Hej Anna
Mycket igenkännande process vad du gått/går igenom. Är så beklagligt och skrämmande hur långt ifrån humanism denna mastodont till myndighet står. Har definitivt inte ändrats ett dugg sedan du skrev detta. Har snarare blivit sämre. Över en natt, natten mellan 3/9-20 och 4/9-20 har förutsättningarna för många sjukskrivna totalt raserats över ett Regeringsbeslut den 3/9-20 om ett uppdrag till Försäkringskassan. Flera med mig har fått sina planer, som upprättats av ĺäkare arbetsgivare och även Försäkringskassan själv, om återgång till sina arbeten helt skrotade och kommer även bli utan sjukpenning. Jag vet inte vad jag ska göra eller tänka eller allra minst hur fasiken ska jag finansiera mina grundläggande behov som mat och boende. Håller med om tipset att försöka spara en buffert genom livet precis som tex pensionssparande för att klara sig när när det där otänkbara händer i livet. Skyddsnät?? Njä….Slösade resurser, tid och skattepengar?…Ja.
Dagens överarbetade blanketter är helt onödiga liksom ifrågasättandet av läkares sjukintyg.
FK:s personal saknar medicinsk utbildning och kan därför inte ifrågasätta ett enda läkarintyg. FK:s ”försäkringsmedicinska rådgivare” (FMR) får enligt FK:s regelverk över huvud taget inte bedöma en enskild patient, än mindre skriva utlåtanden om patient till domstol undertecknande med sina medicinska titlar. En FMR får endast tillfrågas om informationen FK har om patienten är tillräcklig för att FK ska kunna fatta ett beslut.
Så varje gång en FMR blandars in i ett ärende är det brott mot FK.s eget reglemente men också brott mot Regeringsformens 1 kapitel 1 § (Lag skall följas) och mot RF 1 kapitlet 9 § (Allas likhet inför lag, tjänsteperson ska iaktta saklighet och opartiskhet)
Brott mot grundlag måste betraktas som grovt tjänstefel och är därmed straffbart enligt Brottsbalkens 20 kapitel. Men ingen har hittills vågat anmäla en tjänsteman för grovt grundlagsbrott.
Fram till mitten av 1980-talet fanns det bara en blankett i A5 för sjukskrivning. Då fyllde man i diagnos, sjukskrivning från och med datum till och med datum, en ruta för sjukskrivningsgrad (hel eller halv och på slutet även fjärdedels sjukskrivning)
Sedan skrevs datum för intyget och namnteckning
Patienten lämnade in intyget till FK som nästan omedelbart betalade ut sjukpenningen
Det var ingen diskussion, FK godtog läkarens diagnos och sjukdkrivningslängd utan diskussion.
Vill någon se hur blanketten såg ut så se på FK:s bjankett för sjukskrivning vid sjukt barn, det är likadan blankett
Detta FK-elände har hållit på alltsedan 1990-talet, påtalat som rättsosäkert redan 2003 av professor Lotta Valne Westerhäll
Läs mer här
https://kostkunskap.blogg.se/2018/may/ministerstyre-i-sverige.html
Vad
Vad ska man säga? Är själv överläkare sen ca 22 år. Det är ju lite kränkande att med lång utbildning 5,5 år på läkarutbildningen plus 21 månader som AT-läkare och ytterligare ca 5 år för specialistexamen och då stå till arbetsmarknadens förfogande som vad fan som helst för att uppbära rätten till sjukpenning. Skulle vara intressant att få siffror på hur stor sjukligheten är bland läkare ? Säkert väldigt låg i förhållande till andra yrkeskategorier.
Systemet funkar inte och har en prägel av myndighetsmissbruk.
De här systemet måste ändras jag är idag pensionär kan inte bara se på när man upphöjer dårskap till kunskap.
Har haft chefsbefattningar på Fk och lämnade och blev verksamhetschef för en specialistklinik i rehabiliteringsmedicin och psykiatri.
Gud va dårligt er man sjuk o har läkarintyg er det vell dom som bestämmero ikke de som inte fatter noe på fk helt exstremt dette gör något nu åtdette regjeringen
Något annat jag har inte själv hittat det. Det jag söker är det sibiriska ordet för svamp Chaga. På Svenska sprängticka en svamp som växer på var 5000 de björk den är en parasit björken dör all näring finns i svampen man kan skära bitar och använda som te. Så länge den ger färg är den effektiv kallad kungen av svamp http://www.läkeörter.se/lakeorter-a-o/sprangticka-chaga
Mycket dyrt och ingår inte i allemansrätten. Eftersom jag inte själv fått tag på den kan jag inte säga hur effektiv den är
Jag har lågt cortisol och går på utredning. Vilket gör att jag är orkeslös, inte behålla mat mm. Har fått avslag från försäkringskassan, dom tycker att jag kan ta ett icke fysiskt arbete. Så nu ligger jag sjuk utan inkomst. Det måste bli en ändring på detta, hur kan försäkringskassan besluta över läkarens expertis. Helt sjukt. Fatima Karlsson
Läste om dina problem. Känner igen det i så mycket! Man är verkligen utsatt och har man inte en god ekonomi så blir det katastrof om man hamnar i en dådan här situation! Att höra hur försäkringskassan säger åt en att gå till arbetsförmedlingen när man knappt orkar med att springa på alla läkarbesök man har inbokat plus psykoterapin. Dessutom har jag ett jobb! Ska man säga upp sig och hamna i den andra svängen också? Jag har ansökt om att få gå ner till 50 % för jag vill försöka klara mig fram dom 3 1/2 jag har kvar att jobba. Men det är inte ok! Fattar inte hur dom tänker!
Hoppas du med ditt jobb kan få dina kollegor med på denna fight som så många har med försäkringskassan!! Måste bli ett annat tänk ! Är ju sjuka människor som behandlas värre än djur! Inte undra på att vi har så många människor som står utan jobb och bostad om dom blivit behandlade så illa av denna statliga myndighet!
Är i samma sits med diskbråck nacke bröst o ländrygg. Nekad sjukpenning. Det är dags att agera. Lo förbundet- Alla läkare slå näven i bordet . Vad kostar inte alla överklagande på olika instanser. Alla kompleteringar ni läkare måste göra. Regeringen hur många år ska ni utreda?
”Domstolen avslog dock ärendet med motivering att ”den medicinska utredningen inte visar att Anna Bystedt har saknat arbetsförmåga i lättare fysiska arbeten som inte kräver att hon använder bägge armarna, och ett sådant arbete får anses vara vanligt förekommande på arbetsmarknaden”.
Jojo, vanligt förekommande arbeten på arbetsmarknaden där man inte behöver använda armarna. Sådana är det gott om, eller hur?
Jag har svårt att komma på ett enda jobb som är VANLIGT förekommande på arbetsmarknaden där man inte behöver använda båda armarna.
Det här systemet fungerar rätteligen inte. Försäkringskassans personal är inte läkare. Enbart läkare kan bedöma. Vad hjälper det att fk personal får utbildning. Verkar få utbildning på att läsa lagarna.
Försäkringskassans personal kan bli entledigad denna uppgift att bedöma.
Alla har rätt t sjukpenning som behöver det. Det är det vi betalar skatt för. Dessutom är vi det mest beskattade landet i världen. Vart går pengarna till ?
Jag är helt sjukpensionerad sedan 2007. Har haft värk och långa perioder sjukskrivningar sedan 20 årsåldern, blir ålderspensionär om 6 år. Eftersom jag aldrig haft ett ”ordentligt” arbete, hade jag aldrig kunnat ha en egen sjukförsäkring eller en buffert. Vi blev mästare på överlevnad och min mans lön har varit den enda säkra inkomsten. Tanken var att jag skulle arbeta som egenföretagare inom konsthantverk och ha ett annat halvtidsarbete.
Vi bodde i en liten by, där alla kände alla, vilket återspeglats på min försäkringskassekontakt, eftersom en kvinna från byn jobbade i stan, på fk. ”Att försöka”, togs som att jag ljög. Osv osv osv. Jag fråntogs min kontakt, eftersom vi kom bra överens. Osv osv. När försäkringskassans läkare gick i pension, kom hon och blev kund hos mej, de år jag försökte jobba halvtid. Hon trodde ALDRIG att folk var så sjuka att de inte kunde jobba helt. Jag/ Vår familj hade henne som ”inkomst” under många år. Idag är jag ständigt styvmoderligt behandlad på vårdcentral o i andra sjukhussammanhang. Jag har stått i kö, med remiss, till smärtmottagning i Västervik, (det närmsta från Simrishamn!!!,) i snart 2,5 år, för en EDS utredning. Det tog nästan 3 år innan jag fick remissen.
Överallt möts jag av ”att jag ska vara tacksam, jag är ju sjukpensionerad. Det hade du inte blivit idag”. Jag tillhör de där som inte upptar någon tid för vaken vårdcentral eller fk längre, jag får mina tabletter och ska vara tyst mellan1 årskontrollerna. Hur det ska gå nu när min man ska gå ner i arbetstid o vi måste söka bostadsbidrag är ett bekymmer…
Vad ville jag säga med detta… långt, långt ifrån alla kan ha en buffert eller en egen sjukförsäkring. Tanken och tipset är välmenat och gott, men livet ger oss olika startblock.
All min sympati för dig, Anna. Att bli behandlad så som du blivit kan bara en kvinna eller läkare bli.Om man dessutom är både kvinna,läkare och dessutom överläkare ligger man illa till. Jag är specialist i Allmänmedicin och har arbetat som akutläkare vid Akademiska sjukhuset i fem år. Jag fick en ligamentskada i nacken vid en trafikolycka 2011, där skadan missades primärt på akuten,som då var min egen arbetsplats. Jag blev hemskickad av en sjuksköterska . Efter en kort tid om några enstaka år utvecklade jag sedan en isolerad,grav artros med rotpåverkan på flera nivåer samt en myelopathi i halsryggen. Vid kontakt med sjukvården blev jag först inte trodd och flera gånger ifrågasatt och kränkt. Nu i januari 2019 blev jag slutligen vid 55 års ålder stelopererad två nivåer i halsryggen men flera allvarliga förändringar med rotpåverkan på övriga nivåer finns fortfarande kvar.Efter tryck på ryggmärgen har jag fortfarande svår (neuropatisk) smärta i munnen,halsen,armarna,bålen och benen. Min SGI utgör nu 1/3 av min tidigare årsinkomst efter beslut från Försäkringskassan att minska min SGI sedan jag pga mycket dålig arbetsmiljö gått ned i arbetstid genom att arbeta som stafettläkare . Det är bättre att bli hunsad på jobbet två veckor i månaden än fyra veckor i månaden för samma lön .Jag väntar nu på att Försäkringskassan skall fatta beslut om fortsatt sjukpenning då jag nu gått sjukskriven i 180 dagar. Försäkringskassans handläggare ”skojade ” sist vi sågs om att jag ”nog bara har nackspärr”.
Marika Hedman
Totalhaveri ä! Groteskt ! Vilket ohyggligt slöseri med offentliga resurser . Är FK en plats för träningskursen i ett nyinrättat paragrafrytteri? Ett sätt att smyga över kostnaden för sjukförsäkringar till privata bolag = egna utlägg => selektion utan pardon. Utan vållande av stora politiska rubriker?
Rättshaveri på så många ställen och är man inte själv tillräckligt stark och har god ekonomi eller har familj och vänner som kan stötta är det i stort sett kört. Hur kan detta få fortgå år efter år? Totalhaveri i en av världens rikaste länder☹️.
Jag blir så vred när jag hör denna historia. Är själv överläkare inom AnOpIVA oC råkade ut för sjukdom för drygt 10 år sedan. Redan efter 3 månaders sjukskrivning ringde min handläggare på FK upp och talade om för mig att jag måste stå till förfogande på hela arbetsmarknaden och föreslog själv att jag skulle kunna arbeta som ”kassörska” på Willys Livs. Denna handläggare tvingades sedan att offentligt be mig om ursäkt, men det satt hårt inne!